22 januari 2009

Ord och brev och krig och kärlek

Boken med den jobbiga titeln Guernsys litteratur- och potatisskalspajssälskap är skriven av amerikanskan Mary Ann Shaffer som debuterade sent och dog förra våren. Den är skriven i brevform, med den självständiga och kvicka Juliet som medelpunkt.
Det är strax efter andra världskriget, Europa ligger i ruiner och människorna försöker återhämta sig och bygga upp sina liv igen. Juliet arbetar som författare och tidningsskribent i London när hon av en slump får ett brev av en man som fått tag i en av hennes gamla böcker. Mannen heter Dawsey och bor på Guernsy, där han tillsammans med några andra bildat en bokklubb, nämligen Guernsys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Juliet blir nyfiken och börjar brevväxla, inte bara med Dawsey utan också med resten av sällskapets medlemmar. Kriget har lämnat djupa spår på ön eftersom den var ockuperad av tyskarna och Juliet bestämmer sig för att skriva en bok om ockupationen.
Inom en smågullig och lättsam ram av relationer i bästa Jane Austen-anda diskuteras krigets inverkan på människorna. Hur långt kan man tänja mänskligheten? Är humanismen och solidariteten värd att dö för? Hur går man vidare efter alltings slut?
Boken handlar mycket om litteratur och läsning. Hur konst, musik och ord kan hjälpa oss igenom de mest fruktansvärda situationer, skänka mening till meningslösheten och få människor att upptäcka styrkan inom sig. Och hur man kan hitta nya vänner och skapa relationer och kärlek efter ett stort trauma.
Karaktärerna är lustiga och mustiga, miljön lantligt pittoresk, hjältinnan repliksnabb och snärtig och slutet gott allting gott. Oerhört underhållande, mysigt och medryckande.

Inga kommentarer: