4 september 2008

Apropå...

... Lena Kjersén Edmans artikel i DN häromdagen. Som handlade om Stephenie Meyers vampyrserie Twilight. Och där artikelförfattaren ställer sig frågan varför hon inte blir kär i Edward Cullen när så många andra läsare tycks bli det.

Jag är personligen mer förtjust i Jacob, varulven. Han är jätterolig. Får utbrott och tvångskysser Bella, den alldagliga flickan som åtrås av alla dessa monster. Jacob surar, är svartsjuk och barnslig, retas och saboterar medvetet Bella och Edwards supertråkiga relation. Tack vare Jacob händer det i alla fall något. Vilket naturligtvis är poängen med att introducera varulvsmomentet i böckerna.

För spänningen, mystiken och den erotiska laddningen försvinner redan i första boken. Så fort Bella och Edward blir ett par så blir det tråkigt. Edward har i början av boken potential att bli en spännande karaktär. Han är hemlig och svår och beter sig underligt. Han vänder sig bort från Bella med avsky (han åtrår hennes blod), han dyker upp utan ett ljud (han rör sig snabbare än fantomen), han räddar henne alltid i sista sekunden trots att de varit mil ifrån varandra (han ser henne i andras tankar) och han stirrar på henne med fascination, hat och nyfikenhet (han kan inte läsa hennes tankar, men alla andras, vilket förbryllar och irriterar honom). Edward är den perfekta fantasin. Med felet att han verkligen är perfekt. Tråkigt. Han gör aldrig fel. Och när man tror att han gjort fel så är det bara för att han genom förnuftigt resonerande kommit fram till att han borde prova att göra fel.

För mig är det självklart fantasin som fattas. Allt är förklarat, utrett och tillrättalagt. Det måste finnas en osäkerhet kvar hos läsaren tycker jag. Jag skulle bli överlycklig om Edward till exempel dödar Bellas pappa i nästa bok (som jag ändå ska läsa) för att demonstrera sin demoniska makt. Eller något liknande. Eller varför inte Jacob. Eller om Bella kunde rycka upp sig och bli en riktig person så man hade någon att identifiera sig med. Då kanske fantasierna och känslorna skulle komma smygande tillbaka. För ibland känner jag såhär: Bra eller dålig litteratur åsido, bara man känner något och blir berörd!

(Bilderna föreställer: Kärleksklotter från ett Edward Cullen-fan (inte jag) samt bild på skådisarna i Twilight-filmen.)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ditt resonemang låter inte så värst Edward-förälskat.
Hur menar du?

-Är detta verkligen ett "kärleksklotter" från Moa. ett "Edward-fan"???
(du tycker ju att vampyrEdward är tråkig. Och det är väl inte så lajbans att älska en tråkmåns ...)

undrar
den ännu vampyrobitna (men alltid diskussionslystna)
Lena K E
Kanske missuppfattade jag detta ditt inlägg?
P S Fortsatt vampyrdiskussion i DN på måndag

Moa sa...

Nej jag gillar ju inte Edward. Parentesen var tänkt som en bildförklaring. Ska förtydliga det. Klottret på bilden, tänkte jag.

Moa sa...

Så, nu har jag skrivit tydligare att det alltså inte är jag som ritat Edward Cullens namn med hjärtan på bilden.

Anonym sa...

Tänkte väl det!

Läshöst-
hälsning
till Moa och ni andra trevlingar med textappeal
från
LKE

Anonym sa...

Å, jag kanske ska ta mig ur min bella&edwardtröttma ändå (har bara läst första boken). För när det vankar varulvar är jag inte svårflörtad. Älskar dem! ÅÅÅ. På höstlovet kommer jag att ha varulvsspecial på bibblan. Barn åldrarna 6-10 år kommer att få göra berättelsen om hur jag var ute i skogen mitt i natten och...

Moa sa...

Ja men varför inte, ka. Snabbläs de andra delarna och frossa i varulvar. Det är ett helt gäng av dem. De läser tankar och spräcker sina kläder när de förvandlas... Bellas och varulven Jacobs vänskap är ett nytt moment som introduceras i böckerna. Kanske intresserar det dig mer än marmorbringor? :)

Och tack detsamma Lena!

Anonym sa...

Snart får vi sluta prata om Meyer-böckerna - de behöver knappast mera reklam!
Men jag måste ändå än en gång få säga detta till dig, Moa.
Jag tycker att du som bibliotekarie är oäverträffad (jag känner inte alla ungdomsbibliotekarier, men väldigt många)i din förmåga att
1)ärligt, modigt och nyanserat diskutera populära böckers (vampyseriens)
fördelar och nackdelar
2)på ett pedagogiskt, roligt och intelligent sätt.

Lena K E
(Hoppas vi får börja en NY ungdomsboksdiskussion någon gång i det alldeles verkliga livet!)

Moa sa...

Oj oj oj,vilken mallgroda jag blir nu. Men också glad och inspirerad! Kanske stöter vi på varandra på Bokmässan? Jag ska vila mig från Meyer nu, men återkommer nog när jag läst Breaking Dawn, så får vi se om diskussionen fortsätter.

Elin sa...

Just därför tycker jag någon ska ge Moa en fast tjänst som barn- och ungdomsbibliotekarie.
Och jag med för den delen. Vanlig bibliotekarie ;-)
Ha det så bra, Moa! Vi hörs!

Moa sa...

Ha ha, tack Elin! Det tycker jag med. Kram!

Anonym sa...

Jag längtar faktiskt också efter en ny diskussion (tro det eller ej), men jag måste bara påpeka att en hel del tonårstjejer verkligen identifierar sig starkt med Bella. (Bevis från "En boktok", här: http://amaranthine-bookofdays.blogspot.com/2008/08/kulturfyran.html) De känner sig klumpiga och anklagar sig själva för allt som går fel. Men det går bra för Bella ändå - trots att hon är så "fel" - och det är det som jag tror att många gillar.