17 februari 2008

När litteraturen är verkligare än livet

Fördjupade studier i katastroffysik, Marisha Pessl (2007)

Denna tegelsten är skriven av romandebuterande Marisha Pessl, född 1977, bosatt i New York. Det handlar om flickan Blue som under hela sin uppväxt flyttar runt i USA tillsammans med sin far, universitetsprofessorn som förför alla nattsländor som kommer i hans väg. Blue är en inåtvänd brådmogen tonåring som avgudar sin pappa och i stället för att leva ett "vanligt" tonårsliv, fyller sina dagar och nätter med littarära diskussioner och analyser. Därför blir det just litterära källor hon vänder sig till för att försöka få rätsida på sitt eget liv som tar oväntade vändningar under sista året på high school. Hennes berättelse är som en skoluppsats, fylld med visuella hjälpmedel i form av teckningar, samt noggranna referenser med sidhänvisningar.

Blues far har plötsligt bestämt att de ska stanna i samma stad hela sista läsåret och detta gör att Blue ställs inför människor och sociala konflikter som hon aldrig tidigare behövt bekymra sig om. Hon upptas i en liten exklusiv krets av ungdomar som varje söndag bjuds på middag av den karismatiska och vackra läraren Hannah Schneider. Blue konfronteras med sig själv och måste välja vem hon vill vara i gruppen. Det blir en skildring av grupptryck och utanförskap då Blue i ett försök att lämna rollen som den töntiga och oerfarna, går för långt och tappar bort sig själv på vägen. Kärnan i berättelsen utgörs av en mysrisk och skrämmande mordgåta som utlöser Blues förvandling från flicka till vuxen.

Framför allt läser jag den här boken som en stor hyllning till litteraturen och läsningen och jag känner mig jublande lyclg när jag lägger den ifrån mig. Titta också på den fantastiska hemsidan för boken, calamityphysics.com där den som vill kan få hjälp att knyta ihop alla trådar eller helt enkelt bara få vara kvar i Marisha Pessls underbara värld lite längre.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl

Inga kommentarer: