25 februari 2008

Ful

Ful, Scott Westerfeld (2008)

Människorna har slutligen lyckats förstöra jorden och allt som existerar är artificiellt. Världen som människorna bor i befolkas av piller, svävarbrädor och fester. Dagen då man fyller 16 år får man genomgå den stora operationen och lämna ”fulstaden” för att göra entré som en barbie-manga-figur i ”snyggingstan”. Tally drömmer om dagen som närmar sig. Men så träffar hon Shay som planerar att rymma till ”fulingar” som lever ett primitivt liv på flykt i ruinstäder utanför storstaden. Där har de bildat en motståndsrörelse som försöker rekrytera folk från storstaden för att kämpa mot diktaturens skönhetsideal och manipulation. Shay rymmer och för att Tally ska kunna få genomgå sin operation tvingas hon iväg för att avslöja rebellerna och förråda sin vän. Detta är den första delen i en trilogi som består av böckerna Ful, Vacker och Speciell. Det är äventyr med lögner, svek, hjärntvätt, skönhetsideal, miljöförstöring, politiskt engagemang och motståndsrörelser, samt en stor portion civilisationskritik och kärlek. Kanske en aning för tydlig i sitt ställningstagande, men diskussionsfrågor finns det gott om efter att ha läst boken och äventyret är stort.

2 kommentarer:

Unknown sa...

jag tyckte boken var jätte bra! =) men hur jag än letar kan jag inte hitta när nästa bok ska komma ut!! kan någon hjälpa mig?
kjam emily

Jennie sa...

Vad kul att du också tyckte om den. Jag försökte leta men hittar inte heller när nästa bok kommer. Ska leta igen och mer noga. Jag har läst de andra två delarna på engelska. De är också lika spännande. Tyckte det var lite knepigt att läsa på engelska, mycket slang och så, men gick bra. Sista delen har jag inte läst ännu. Det är väl någon slags fortsättning på triologin men om en annan huvudperson om jag förstår rätt. Som sagt, jag ska leta och återkommer.