2 november 2010

För mycket frihet?

Det här är den stora amerikanska romanen, om den amerikanska familjen i dagens USA. Det vill säga i ett USA efter 9/11, efter Irak-kriget och efter George W. Bush. Jag är förtjust men inte betagen.

Vi får följa familjen Berglunds uppgång och fall skulle man kunna säga (jag får lite känsla Oates amerikanska familjeskildringar). Vi vet när vi börjar läsa att the Berglunds är en familj som utåt sett är perfekt men att den vackra polerade ytan plötsligt börjar krackelera. Detta ser vi genom de avundsjuka och missunsamma grannarnas ögon. Sedan får huvudpersonerna komma till tals: medlemmarna i familjen Berglund.

Jag gillar hur romanen är upplagd: hur grannarna ser familjen utifrån både i början och sedan också i slutet. Och jag älskar delarna där fru Berglund, Patty, skriver sin självbiografi som en övning under sin terapi. Dialogen är också briljant och måste nog läsas på engelska för att helt komma till sin rätt! Och karaktärerna som är stereotypa men smart gjorda. En favorit är grannflickan Connie som helt går upp i sitt livs kärlek Joey Berglund och utplånar sig själv för hans skull, och som blir en parallell till Pattys ungdomsvännina Eliza, som dyrkade Patty som en idol. Vissa kvinnoporträtt stör mig lite dock, i synnerhet Lalitha, den vackra, sexuellt frigjorda och överväldigande indiskan som är självständig och tuff, som inte vill skaffa barn och som till slut (naturligtvis) måste offras.

Bilden av USA är också intressant, mycket av dagens politik, kritik av presidenterna och den amerikanska självbilden. Och så klart det stora temat, den amerikanska friheten som man vaktar med sitt eget liv. Rätten till frihet, rätten till rikedom, rätten till olja, rätten till vapen. På bekostnad av miljön och minoriteters fattigdom...

Jonathan Franzen skriver emellanåt mastigt och svårläst och emellanåt lättläst och flytande, samma intryck hade jag av hans förra roman, The Corrections. Men slutresultatet är även denna gången överväldigande.

1 kommentar:

Alices och Lyras Bokhylla sa...

Nu har vi fått paketet, och vi är supernöjda!
Vårt paket ska skickas snarast, så det kommer antagligen fram i början av nästa vecka. Eftersom både Alice och Lyra var bortresta (i Polen respektive The Capitol) blev det lite försenat.

//Alice & Lyra