
28 oktober 2010
Svart humor om livet

27 oktober 2010
Ledtrådar...
Som hjälp på traven kan man besvara några frågor om sig själv och sin boksmak:
* Vilken genre eller författare gillar du bäst? Genre är så svårt att säga. Jag älskar dystopiska framtidsskildringar. Jag älskar också ungdomsfantasy, typ Den mörka materian av Philip Pullman. Men annars läser jag mest samtidslitteratur, romaner, svenskt och amerikanskt främst. Joyce Carol Oates, Margaret Atwood, Haruki Murakami, Sofi Oksanen, Monika Fagerholm och Sara Stridsberg är några favoriter.
* Vilken genre eller författare är du nyfiken på? Jag skulle gärna hitta fler bra böcker inom ungdomsfantasy. Jag har läst första delen av Hungerspelen och gillade jättemycket. Har alltså läst Pullmans fantastiska trilogi, de två första Harry Potter-böckerna och har den tredje, den första boken av Lian Hearn och har del två och tre.
* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..? Jag läser inte så mycket dåligt. Vet oftast på förhand ungefär vad jag gillar. Men dåligt språk i böcker är jag allergisk mot. Läser inte heller särskilt många deckare eller böcker inom chick lit-genren.
* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt? Jag har precis hittat den saknade delen i Dark is rising-serien av Susan Cooper, saknar Den sista striden av C.S. Lewis. Annars samlar jag inte direkt på böcker.
* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren? Nej, dessvärre inte. Men för att hitta vad jag har skrivit om här på bloggen så går man till Inlägg av Moa. Det täcker i stort sett allt jag läst sedan jag började blogga för ca tre år sedan och ger nog också ett hum om min boksmak!
* Annat litterärt, värt att veta..? Jag läser gärna på engelska!
* Vad äter du för godis? Allt. Saltlakrits är det bästa men annars: allt.
* Naturgodis - ätbart eller inte..? Absolut ätbart!
* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart? Dricker mest kaffe eftersom jag är svårt beroende... Men jag gillar te och tar gärna emot smakprover på goda sorter! Har väldigt dålig fantasi själv när det kommer till te och köper det sällan...
* Hobby? Förutom att läsa är det väl att skriva. Jag fullkomligt älskar anteckningsböcker av all de slag, kan aldrig ha för många! Jag skriver dagbok och listor, antecknar tankar och funderingar och en och annan liten berättelse emellanåt.
* Favoritfilm? Ingmar Bergman är en stor favorit, särskilt Fanny och Alexander. Älskar Spirited Away och Howl's Moving Castle. Magnolia är en annan favorit.
* Favoritmusik? Kate Bush, Neil Young, Rufus Wainwright, Mark Lanegan, Nick Cave, Will Oldham....
* Stjärntecken? Favoritfärg? Född 25 januari 1981, så Vattuman och snart gammal :-)... Gillar blågröna färger och gråsvart.
* Samlar du på något? Kylskåpsmagneter, t.ex. denna. Gillar också fina bokmärken. Är beroende av nagellack. Och som sagt anteckningböcker.
24 oktober 2010
Äntligen bokcirkel
![]() |
två versioner av samma bok. |
Fast vad är problemet med den svenska titeln Den femte sanningen? Den femte anteckningsboken som titeln syftar på gör väl inte anspråk på någon sanning utan är ett försök att sammanfoga alla delarna i författarinnans liv. Och så blir ju titeln hopplöst lik Lessings roman Det femte barnet. Dålig fantasi på förlaget?
![]() |
bokcirkelfika |
21 oktober 2010
Mellanlandning
16 oktober 2010
Efterlängtat loppisfynd!
13 oktober 2010
Bokbloggarnas litteraturpris

Så här skriver de:
Alla svenska bokbloggare får nominera fem svenska eller utländska böcker var (de ska dock finnas översatta till svenska), utgivna från och med november 2009 till november 2010 (priset delas ut och tillkännages i samband med Stora kulturbloggprisets gala den 27 november). Böckerna ska vara poängsatta så att årets bästa får 5p (fem poäng), den näst bästa får 4 p (fyra poäng) osv. De fem titlarna med högst totalpoäng slutnomineras och alla bloggläsare kommer därefter att rösta fram vinnaren av Bokbloggarnas litteraturpris. Nomineringstiden startar nu och pågår till och med 24 oktober. Röstningsperioden kommer att vara under två veckor i början av november. Vinnaren kommer annonseras och priset delas ut i slutet av november!
Du nominerar genom att maila dina fem titlar samt adressen till din bokblogg till brkfstbookclub@gmail.com.
Himla kul och jag vill också nominera!
Mina nomineringar:
5 poäng: Syndaflodens år - Margaret Atwood
4 poäng: Utrensning - Sofi Oksanen
3 poäng: Andningsgunga - Herta Müller
2 poäng: Darling River - Sara Stridsberg
1 poäng: Mot ännu en sommar - Janet Frame
10 oktober 2010
Jag glömde ju skriva om...

9 oktober 2010
Atwoodsk dystopi
Min favoritgenre: dystopiska framtidsskildringar.
Och vad är Atwoods senaste, The Year of the Flood, om inte just en dystopi. Kanske den bästa som skrivits. I alla fall som jag läst.
The Year of the Flood berättar historian om världens undergång såsom den skildrades i Oryx and Crake, igen. Jimmy, huvudpersonen i den boken, skymtar förbi i The Year of the Flood, som pojkvän och till slut galen överlevande. Och andra personer som skymtade förbi i Oryx and Crake, får här större plats.
Huvudpersonerna, hjältinnorna med stort H, heter Toby och Ren. Vi får följa dem genom samhällets kollaps tills kaos och anarki bryter ut. Isolerade på varsitt håll överlever de och väntar på säkrare tider. För världen har fallit samman. Djuren har avlats fram till livsfarliga och sluga varelser, maten är konstgjord, luften farlig att andas. Både Toby och Ren har h
Jag tycker Atwood lyckas mycket bättre med den här romanen än med Oryx and Crake som inte är någon favorit hos mig. Men The Year of the Flood är bra på så många sätt. Den är skrämmande och viktig i sin egenskap av dystopi. Den är vacker och välskriven: de växelvisa kapitlen som obönhörligt närmar sig katastrofen man förstår är oundviklig, är ett skickligt och fungerande grepp. Karaktärsskildringarna är trovärdiga och gripande: kvinnorna som reser sig från botten och slår tillbaka utan att sluta känna kärlek.
Min favoritbok: The Year of the Flood av Margaret Atwood.
6 oktober 2010
Tematrio - Titelmän
Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Díaz har jag oläst i bokhyllan. Höga förväntningar, för den var länge med på DN:s bästa-lista när den kom.
Riddarna kring Dannys bord av John Steinbeck har jag läst, men för rätt länge sedan. Tillhör Steinbecks komiska böcker, fast såklart tragikomisk samtidigt - annars vore det inte Steinbeck. Om de supande men lojala och godhjärtade dagdrivarna till vänner.
Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald om den mystiska och hemliga miljonären Gatsby som håller sina glamorösa fester och står i centrum för sällskapslivet, men som bär på mörka hemligheter.
3 oktober 2010
Kulturnatta
Sen liksom drogs vi in i intilliggande garage där musik från En Himla Kropp framfördes, med bultande nävar, megafoner (en helt lysande version av Thåströms Alla vill till himlen), operetttoner, gothskräck och suggestiva skuggor, av Rabalder. Vi var totalt sålda och tagna.
På HDK stod ett litet gäng och försökte bilda en kropp genom ihopsydda uppstoppade tyger som bildade en stor bullig klump på temat Stoppa upp! Intimt och internt. Annars var rummet fyllt med tyger, nålar och folk som knåpade.
Utanför Hagabion fanns nog kvällens märkligaste kulturupplevelse. Serietecknaren Mark Singleton framförde Levande serier: Fången. En potatisliknande kostymfigur mumlade saker inifrån en uppbyggd fångcell, som skulle symbolisera att komma ur en depression (tror jag).
På House of Win-Win arrangerades deltagande i den internationella 24 hour comic-day, ett serietecknar-maraton. Lokalen var proppfylld med seriealbum, serietecknare och happenings som pågick under hela kvällen. Serier har ju fått ett stort uppsving de senaste åren och det var trångt, upprymt och kreativt.
Det är ju fantastiskt att få bli bjuden på så mycket gratis kultur under en kväll. En massa konst och kultur som "chockerar, upprör och provocerar!". Kultur som, istället för att vara positiv och folkligt förankrad, förundrar och väcker nyfikenhet och bara är så där härligt multikultimångkulturell som kultur ska vara.
2 oktober 2010
Om sorg och nytt hopp
