3 oktober 2010

Kulturnatta


I fredags så ägde Kulturnatta rum, 21:a i ordningen i Göteborg, en kväll då hela staden fylls med kultur. I år var invigningen på Magasingatan, en gata som fullkomligt explosionsartat blommat ut de senaste året. Utformningen stod scenkonstnärerna Charlie och Christine Åström från Studio Oscuro för på årets tema som var kropp. På husväggarna visades suggestiva projektioner och Göteborgs Indiekör framförde sina karaktäristiska covers på poplåtar. Fint var det.

Sen liksom drogs vi in i intilliggande garage där musik från En Himla Kropp framfördes, med bultande nävar, megafoner (en helt lysande version av Thåströms Alla vill till himlen), operetttoner, gothskräck och suggestiva skuggor, av Rabalder. Vi var totalt sålda och tagna.


HDK stod ett litet gäng och försökte bilda en kropp genom ihopsydda uppstoppade tyger som bildade en stor bullig klump på temat Stoppa upp! Intimt och internt. Annars var rummet fyllt med tyger, nålar och folk som knåpade.

Utanför Hagabion fanns nog kvällens märkligaste kulturupplevelse. Serietecknaren Mark Singleton framförde Levande serier: Fången. En potatisliknande kostymfigur mumlade saker inifrån en uppbyggd fångcell, som skulle symbolisera att komma ur en depression (tror jag).


House of Win-Win arrangerades deltagande i den internationella 24 hour comic-day, ett serietecknar-maraton. Lokalen var proppfylld med seriealbum, serietecknare och happenings som pågick under hela kvällen. Serier har ju fått ett stort uppsving de senaste åren och det var trångt, upprymt och kreativt.


Det är ju fantastiskt att få bli bjuden på så mycket gratis kultur under en kväll. En massa konst och kultur som "chockerar, upprör och provocerar!". Kultur som, istället för att vara positiv och folkligt förankrad, förundrar och väcker nyfikenhet och bara är så där härligt multikultimångkulturell som kultur ska vara.

3 kommentarer:

Elin sa...

Nämen hallå, Jennie, sen 2003?! Jag minns mycket tydligt att jag hängde runt på Kulturnatta under min gymnasietid, och riktigt så ung är jag inte. Ska det vara 1993, kanske?

Jennie sa...

Märks ju inte direkt att jag har bott här i tio år... Såg bara på deras tidigare program som finns från 2003 och framåt. Men helt rätt, Elin, första fredagen i oktober sedan 1990 verkar det vara.

Mark sa...

Kul att du kommenterade mitt evengemang! Mvh Mark Singleton