27 oktober 2010

Ledtrådar...

 En bok om dagen anordnar i höst Pocket & Påhitt, som innebär att man byter bokpaket med en annan bloggare. Jag blev ihopparad med Alice's & Lyra's Bokhylla så det här inlägget riktar sig till dem. Mina bibliotekarieinstinkter vaknar direkt och jag inser vilket gyllene tillfälle detta är att tipsa om böcker man själv älskar och som man tror att mottagaren också kommer att gilla! Och så får man själv paket, vilket är kanske det bästa jag vet.
Som hjälp på traven kan man besvara några frågor om sig själv och sin boksmak:

* Vilken genre eller författare gillar du bäst? Genre är så svårt att säga. Jag älskar dystopiska framtidsskildringar. Jag älskar också ungdomsfantasy, typ Den mörka materian av Philip Pullman. Men annars läser jag mest samtidslitteratur, romaner, svenskt och amerikanskt främst. Joyce Carol Oates, Margaret Atwood, Haruki Murakami, Sofi Oksanen, Monika Fagerholm och Sara Stridsberg är några favoriter.
* Vilken genre eller författare är du nyfiken på? Jag skulle gärna hitta fler bra böcker inom ungdomsfantasy. Jag har läst första delen av Hungerspelen och gillade jättemycket. Har alltså läst Pullmans fantastiska trilogi, de två första Harry Potter-böckerna och har den tredje, den första boken av Lian Hearn och har del två och tre.
* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..? Jag läser inte så mycket dåligt. Vet oftast på förhand ungefär vad jag gillar. Men dåligt språk i böcker är jag allergisk mot. Läser inte heller särskilt många deckare eller böcker inom chick lit-genren.
* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt? Jag har precis hittat den saknade delen i Dark is rising-serien av Susan Cooper, saknar Den sista striden av C.S. Lewis. Annars samlar jag inte direkt på böcker.
* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren? Nej, dessvärre inte. Men för att hitta vad jag har skrivit om här på bloggen så går man till Inlägg av Moa. Det täcker i stort sett allt jag läst sedan jag började blogga för ca tre år sedan och ger nog också ett hum om min boksmak!
* Annat litterärt, värt att veta..? Jag läser gärna på engelska!

* Vad äter du för godis?
Allt. Saltlakrits är det bästa men annars: allt.
* Naturgodis - ätbart eller inte..? Absolut ätbart!
* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart? Dricker mest kaffe eftersom jag är svårt beroende... Men jag gillar te och tar gärna emot smakprover på goda sorter! Har väldigt dålig fantasi själv när det kommer till te och köper det sällan...

* Hobby?
Förutom att läsa är det väl att skriva. Jag fullkomligt älskar anteckningsböcker av all de slag, kan aldrig ha för många! Jag skriver dagbok och listor, antecknar tankar och funderingar och en och annan liten berättelse emellanåt.
* Favoritfilm? Ingmar Bergman är en stor favorit, särskilt Fanny och Alexander. Älskar Spirited Away och Howl's Moving Castle. Magnolia är en annan favorit.
* Favoritmusik? Kate Bush, Neil Young, Rufus Wainwright, Mark Lanegan, Nick Cave, Will Oldham....
* Stjärntecken? Favoritfärg? Född 25 januari 1981, så Vattuman och snart gammal :-)... Gillar blågröna färger och gråsvart.
* Samlar du på något? Kylskåpsmagneter, t.ex. denna. Gillar också fina bokmärken. Är beroende av nagellack. Och som sagt anteckningböcker.

2 kommentarer:

Alice & Lyra sa...

Tack så mycket! Nu kan vi börja planera...
Måste bara säga, vi är också stora fans av Philip Pullman!
//Alice och Lyra

Moa sa...

Jag har förstått det av er blogg! :)