2 oktober 2010

Om sorg och nytt hopp


Stina Wirsén heter kvinnan bakom de fina Vem-böckerna. Den senaste Vem är död, förklarar på ett fint sätt vad som händer när någon dör. Jag tycker att förlaget Bonniers egen beskrivning av boken passade så bra eftersom det handlar just om sorg, men ändå nytt hopp. Fågels farfar har just dött, och alla är så ledsna. Efter begravningen går fågel och föräldrarna genom en park. De ser en fjäril. Kanske är det farfar? En fin och hoppingivande bok om ett ämne som kan kännas svårt att närma sig med ett barn, men som ändå så viktigt att prata om. I sådana lägen kan böcker verkligen vara fantastiska. Och en sån bok är Vem är död.

2 kommentarer:

Jennie sa...

Fullkomligt älskar hennes böcker. De måste vara de bästa böckerna (för alla) som finns. Alla dessa stora känslor som visas i ytterst små uttryck och detaljer som rynkade ögonbryn och fötter som pekar inåt är briljanta. Och nu har de ju kommit som film också. Måste gå och titta.

http://www.hagabion.nu/movies.asp?movie=1196

Anonym sa...

....men just den här boken borde inte ha kommit med bland alla de andra urfina VEM-filmerna som nu visas på svenska biografer.
Den ÄR underbar (en av de bästa Wirsénarna),

...men det är inte juste mot människor under 5 år att de inte hinner prata med den vuxne i bänken intill om denna berättelse om döden - innan en ny film kommer på duken.


Jag var på förhandsvisningen av alla VEM-filmerna och hörde då ängsliga barnkommentarer när döden-filmen visades
och alltför många:
"Hysch, nu kommer det en ny film".

lena k e (farmor och barnbibliotekarie och mamma och tant)