Jag var också på bokdagen och jag passar på att klämma mig in mellan Elins blogginlägg med små nedslag som jag fick med mig av dagen. Alice Eggers och Lotta Olsson (det roligaste var när de inte riktigt var överens utan fick argumentera lite för sin sak), pratade om en filosofitrend under året, om kopplingen mellan barnböcker och vår tid och att vi kanske behöver sammanhang i en splittrad tid som har gett avtryck i just barnböckerna. Att bilderböcker ofta annars står sig isolerade från trender men är mer estetiskt trendkänsliga vad gäller formgivning och bildspråk.
De diskuterade även vad som är avdroppande inom litteraturen, om det är vuxenvärldens böcker som sipprar ner till barnboksvärlden eller om det t.ex. istället är Harry Potter som inspirerar Dan Brown till fantastik. Vet inte riktigt vad de kom fram till här, de hade lite olika syner på det hela. Vad gäller ungdomsböckerna höll jag med i nästan allt; som att Svenhammeds journaler är lite överskattad (-..."ett försök att skriva en Ett öga rött utan begåvning"), många av årets böcker har varit inkännande som med Douglas Foley, Johanna Lindbäck, Emma Granholm och Jessica Schiefauer, att det fanns en besvikelse över Åsa Anderberg Strollos uppföljare till fjolårets succé, att klimathotet (som spåddes bli det stora temat för 2009) inte har visat sig och att en av årets bästa ungdomsböcker var Sofia Nordins Natthimmel. Jag håller däremot inte med om totalsågningen av Christina Wahldéns böcker (nej, de är inga litterära mästerverk men så bedrövliga och stereotypa tycker jag inte att de är, och jag tycker att det är viktiga böcker).
En annan sak som diskuterades var ett slags ungdomsboksskifte, att författare som Johanna Thydell, Sofia Nordin och Emma Granholm är på väg att peta bort de stora namnen som Peter Pohl, Per Nilsson och Mats Wahl. Vilket fick dem att slänga ut frågan till varandra "Men var är ungdomsförfattarkillarna?". De finns ju iofs med författare som Magnus Nordin och Douglas Foley m.fl, men det kan nog hållas med om att det är majoritetsduktiga kvinnliga författare på ungdomslitteraturscenen just nu.
Under slutdiskussionen pratades det om dagens hetsrecensioner och att man mest recenserar någon slags bladvändarkvalité, vilket är synd. Och att diskussionen till stor del idag även tyvärr mest handlar om hur mycket/litet barn och ungdomar läser, och att det inte pratas om vad de egentligen läser och hur det påverkar, med Twilight som tydligt exempel. Och, ja det håller jag med om och det är synd. Det viktiga är ju faktiskt vad böckerna säger och inte bara en slags kvantitetshets.
UKON, Alice Eggers & Lotta Olsson.
Urval av årets barn- och ungdomsböcker.
7 kommentarer:
Vilka fina skisser!
Ja, du vet en bild säger mer än tusen ord...tack!
Jag skulle behöva hjälp med ett boktips och jag hittade ingen mejl där jag kunde nå er, så jag skriver här istället. Hoppas det är okej.
Jag skulle vilja ha tips på en bok som skulle kunna passa en tjej på 18 år som behöver muntras upp och ingjutas styrka och kraft. Hon är världens goaste tjej som ger så mycket till alla andra att det inte blir något över till henne själv. Har ni något tips på en riktigt bra bok till henne?
Jag vore jättetacksam för svar, antingen här eller på min mejl: hollyhock@live.se
åh, det här är verkligen ett uppdrag för Jennie! Hon ska nog kunna komma på något riktigt bra tips! Om du vill oss något en annan gång kan du även maila till: mail.textappeal@gmail.com, eller så klart skriva här! :)
Tusen tack! Jag tänkte väl att jag frågade på rätt ställe. /Therese
Hej. Roligt med förtroende! Jag har nu finstädat ungdomsrummet (bokstavligen iofs) men även försökt titta igenom lite böcker. Ibland dyker frågan upp (oftast av föräldrar) som vill ha "gladare" ungdomsböcker. Jag tycker detta är jättesvårt. Även om flertalet ungdomsböcker dock(bortsett från några författare som Bali Rai och Douglas Foley mfl med dödliga miserabla utgångar och även kanske mer realistiska ibland...)ju har positiva slut behandlas ju stora tunga livsfrågor och problematik.
Den enda bok som poppar upp just nu är den helt fantastiska boken Hey Dolly av Amanda Svensson. För den är som en liten rakettur i förtjusning. Men det kanske inte alls var något sådant du tänkte på.
Jag ska försöka klura lite till. 18-åringen läser ju antagligen lite mer än ungdomsböcker för högstadiet, vilket jag har hand om.
Om du får tips från någon annanstans får du gärna vidarebefordra. För det är som sagt saknat och bristande... Hoppas du hittar något, det verkar vara en väldigt fin tjej. Ska snoka lite bland kolleger.
Tack så jättemycket för tipset! Jag ska testa med att rekommendera "Hey Dolly". Jag tror jag ska lägga ut en förfrågan på bloggen och se vad jag får för svar. God jul allihop! /Therese
Skicka en kommentar