5 mars 2008

J G Ballard

Skändlighetsutställningen, (The Atrocity Exhibition), J.G Ballard (2007)

Fragment, kommentarer och fotnoter. Ett medialt landskap som breder ut sig med snapshots av människor vilka rör sig mellan våld och begär, mellan reell och fiktiv värld, i ett 60-tal där människor görs till kollektiva symboler. Bilder av fastklämda skådespelarikoner i bilvrak, motorvägar, idoler och perverterad sexualitet, Vietnamförbränd hud, lönnmördare, stjärnbaneret, plastkirurgi, ikoner och kroppsdelar. Våld reducerat till estetik.
Boken består av korta texter, flera av dem publicerade som lösa delar innan boken gavs ut i England 1970. Bland annat ingår ”Crash”, som är grunden till hans bok med samma namn vilken utkom 1973, vilken sedan filmatiserades av Cronenberg, och den skandalomsusade texten ”Varför jag vill knulla Ronald Reagan”. Skändlighetsutställningen har sedan dess utökats, fått förord av William Burroughs och ytterligare kommenterats, och det är denna samling som nu blivit tillgänglig på svenska. Den brittiske författaren Ballard anses vara en av de viktigaste föregångarna till genren cyberpunk, han är också en framstående science-fictionförfattare och hans idéer har påverkat och influerat pophistorien och gör så än. Bland annat inspirerades Bowie av Crash på hans album Low, Joy Division använde sig av hans boktitel The Atrocity Exhibition för att namnge en låt på skivan Closer och nyligen citerade Radiohead honom på sin blogg. För att läsa mer kolla in: http://www.ballardian.com/

1 kommentar:

Svensson sa...

Att de gav ut "The Atrocity Exhibition" på svenska var en smärre kulturgärning. En tajt sak, innehållsdiger. Tät prosa = valuta för pengarna.

Har själv skrivit om denna bok och vissa andra Ballardböcker. Klicka på mitt namn så kommer ni till min blogg, och väl där klickar man på etiketten "Ballard". Var så artig!