19 mars 2008

Tankeväckande barnböcker

Flickan som älskade potatis, Rose Lagercrantz (2007)

Den här boken handlar om syskonen Charlotta och Viorica som klarar sig från koncentrationslägren under andra världskriget. Den handlar om hela deras liv, och ganska många andra människors liv också. Språket är lättläst, rakt och avskalat. Innehållet stundtals riktigt otäckt. Som när deras bror går med i motståndsrörelsen och de tillsammans gillrar ett bakhåll för att "skjuta varsin nazist". Men den är bra. Gripande.

Jävla Lucia, Mårten Melin (2007)

Martin är kär i klassens snyggaste tjej men tillhör själv töntarna och åtrår därför sitt kärleksobjekt på avstånd. En dag kommer en ny flicka till klassen, Lucia med eldrött hår, och allt börjar förändras. Hon säger att Martin är hennes uppdrag och att hon ska hjälpa honom. Ganska snart börjar också snyggaste tjejen att intressera sig för Martin. Men var kärleken kanske ändå bäst på avstånd? Och vem är egentligen den här Lucia? Om ont och gott, kärlek på avstånd och skolgårdens hierarkier. Eller om att vara bli kär i djävulens dotter och de komplikationer det medför!

Lilis bok, Valérie Dayne (2007)

Lilis föräldrar behöver vara för sig själva under semestern, och "hitta tillbaka" till varandra. Så de lämnar sin dotter på en rastplats vid en motorväg. Hon förstår vad de ska göra för hon har just sett en annan familj göra precis samma sak mot sin hund. Så hon gör det enkelt för sina föräldrar och vänder sig helt enkelt om och går utan att se sig om. Och föräldrarna kör förstås därifrån fortare än kvickt. Lili och den övergivna hunden tillbringar sommarlovet där vid motorvägen. Berättelsen skildras i dagboksform, men hur pålitlig är egentligen berättaren? Historien utmynnar i en diskussion om att skriva och att leva. (Franska titeln är rolig och låter som ett läroprogram i franska från UR: C'est la vie, Lili!)

Inga kommentarer: