5 februari 2008

Böcker att färdas medAtt resa innebär oftast tid till att sträckläsa: sluka böcker på skumpande bussar, flygplanstrista timmar och i strandpositioner. Tre tips till väskan kommer här:

Lättsmält: I närheten av solen (2005), Hanna Wallsten
Svensk sommar och Moas lilla bokcafé blir en tillflyktsort för fyra ensamma halvt trasiga kvinnor som sakta närmar sig varandra. Moa är mest trasig, hennes familj är i upplösningstillstånd och hon försöker hålla sig över ytan medan hon fäktas med livslögner och psykotiska föräldrar vars tillvaro snart eskalerar till dödshot. På pocketutgåvans baksida finns små citat som "feelgoodroman" (Amelia) och "överraskning för lesbiska läslustar" (QX), vilka jag tycker faller lite platt efter att ha läst ut boken. Wallstens debutroman är visserligen en lättläst historia men en mörk sådan. Boken funkar fint för flygplansläsning eller för en dag på stranden.

Svindlande: Flyga drake (2003), Khaled Hosseini
Sitter på poolkanten och fäller krokodiltårar till en brutalt omskakande historiebeskrivning med svarta hjärtan av skuld och skam, längtan till drakar över molnen och vänskapsband som klipps av genom svek. Om man som jag lyckats missa att läsa Flyga drake bör denna stå överst på packlistan. Det är en bok att läsa utan avbrott för vardagsbekymmer. En bok att helt uppslukas i och låta resten av världen vila. Afghanistan. Tidigt 70-tal. Prunkande trädgårdar och en het sol. Två pojkar som växer upp under samma tak men med helt olika förutsättningar. Amir, son till en framstående karismatisk man och Hassan, son till Amirs fars tjänare tillhörande det förtryckta hzarfolket, är bästa vänner. Oskiljaktiga tills den dagen Amir sviker Hassans totala lojalitet och där sveket blir till en livslögn. Om kärlek mellan fäder och söner, uppoffringar, lojalitet, hemligheter, svek, om ett sammantrasat land i spillror och om lögner som kräver offer. Jag lyckas inte släppa boken och orkar aldrig ta mig an den sista romanen på vägen hem. Ska hugga tag i Tusen strålande solar så snart som möjligt och ser fram emot filmatiseringen av Flyga drake, som förbjudits i Afghanistan, med svensk biopremiär i slutet av mars.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Flyga drake av Khaled Hosseini

Kärleksepos: Den stygga flickans rackartyg (2007), Mario Vargas Llosa
Det är alltid kul att läsa en bok som har koppling till det geografiska området. Denna gång blir det latinamerikansk litteratur som ägnas tid med Mario Vargas Llosas bok Den stygga flickans rackartyg. Politik och erotik under 1900-talets andra hälft och en besynnerlig omöjlig kärlekshistoria som tar avstamp i 50-talets Miraflor, en förort till Lima, och beger sig ut på årtionden av ett plågsamt lidelsefullt kärlekstrånande genom parisiska kvarter. Men det är en envägspassion och den lilla chilenskan som Ricardo är besatt i under hela sitt liv sviker honom gång på gång. I bakgrunden klämtar revolutioner, landsflykt, Perus politiska historia, drömmar, slitningar mellan kontinenter och längtan om kärlek. Även denna en njutbar sträckläsare.

/jennie

1 kommentar:

Sara sa...

Märkligt. Hörde precisa om Flyga Drake i en tv-studio. Krister Henriksson fick boktipset i en taxi. Två dagar senare blev det ljudbok. men va fan. jag vill hellre läsa. ändå.
PUSS
Sara L