30 april 2011

This is England -86

This is England -86 är en fortsättning på fantastiska filmen This is England, snudd på klassiker i sitt unika sätt att skildra en tidsepok och ungdomsrörelse. I This is England -86 träffar vi åter Shaun, Lol, Woody och alla de andra igen fast tre år senare.

Nu är det mitten 80-talet och saker och ting har förändrats, men ändå inte. Gänget håller fortfarande ihop och partar vidare som tidigare, men alla har ju blivit lite äldre och lite mognare. Vissa mer än andra. Kanske vill man ha ut något mer i livet än som det har varit hittills. Särskilt Lol, vill på något sätt stadga sig och komma vidare i livet. Men flera omständigheter från hennes förflutna dyker upp och välter omkull tillvaron. Och det är just i dessa stunder, när det bränner till som serien blir riktigt bra och lyfter. Först kan jag inte låta bli att jämföra med första filmen, och är faktiskt lite besviken. För inledningsvis känns detta som "This is England goes buskis". Det händer inte så värst mycket, de är samma gamla gäng, lite tokiga och knasiga, festar och hänger. Djupet från This is England saknas.

Men det tar sig mot slutet. Och det rejält, även om vissa scener riktigt jobbiga att se. Sen får man inte glömma bort att detta är ingen film, utan den visades som tv-serie i England. Tre timmar fördelade på fyra avsnitt. Perfekt när man inte orkar se en två timmars film, utan att somna... Mot slutet har man fått en annan syn på alla karaktärer, som här fördjupas på ett annat sätt än i första filmen. Kul att se Shaun växa upp till en egen person, från att ha varit lite av gängets maskot i filmen. Thomas Turgoose är lika bra i här. Men annars tycker jag att det är kvinnorna som står för de starkaste rollprestationerna. Snygga Vicky McLure som Lol får spela ut hela sitt register, och är något av en huvudkaraktär. Och Shauns mamma får en mer framträdande roll, charmigt spelad av Jo Hartley. Enjoy!

Inga kommentarer: