9 oktober 2010

Atwoodsk dystopi

Min favoritförfattare: Margaret Atwood.
Min favoritgenre: dystopiska framtidsskildringar.
Och vad är Atwoods senaste, The Year of the Flood, om inte just en dystopi. Kanske den bästa som skrivits. I alla fall som jag läst.

The Year of the Flood berättar historian om världens undergång såsom den skildrades i Oryx and Crake, igen. Jimmy, huvudpersonen i den boken, skymtar förbi i The Year of the Flood, som pojkvän och till slut galen överlevande. Och andra personer som skymtade förbi i Oryx and Crake, får här större plats.
Huvudpersonerna, hjältinnorna med stort H, heter Toby och Ren. Vi får följa dem genom samhällets kollaps tills kaos och anarki bryter ut. Isolerade på varsitt håll överlever de och väntar på säkrare tider. För världen har fallit samman. Djuren har avlats fram till livsfarliga och sluga varelser, maten är konstgjord, luften farlig att andas. Både Toby och Ren har haft med God's Gardeners att göra, en sekt som odlar grödor på taken till byggnader och som tränar sig i överlevnad inför katastrofen som bara de anar kommer.

Jag tycker Atwood lyckas mycket bättre med den här romanen än med Oryx and Crake som inte är någon favorit hos mig. Men The Year of the Flood är bra på så många sätt. Den är skrämmande och viktig i sin egenskap av dystopi. Den är vacker och välskriven: de växelvisa kapitlen som obönhörligt närmar sig katastrofen man förstår är oundviklig, är ett skickligt och fungerande grepp. Karaktärsskildringarna är trovärdiga och gripande: kvinnorna som reser sig från botten och slår tillbaka utan att sluta känna kärlek.

Min favoritbok: The Year of the Flood av Margaret Atwood.

6 kommentarer:

snowflake sa...

Här är en till som inte gillade Onyx och Crake nåt värst, men det lät ju positivt att du tycker om den här så mycket mer. Peppen stiger för Margaret Atwood.

Moa sa...

Den här är verkligen så mycket bättre! Men jag tror båda böckerna gör sig bäst på engelska! Hon hittar ju på många nya ord och namn på saker. Varjundar och looingar låter liksom inte så coolt... För att inte tala om sprutpistol. Hmm...

snowflake sa...

Men hon (och george Orwell) har med gemensamma ansträngningar fått mig att bli lite rädd för grisar. ;-)

Moa sa...

Ha ha, och i den här boken är grisarna värre än någonsin... Sluga, på gränsen till mänskliga... Hu!

Elin sa...

Åh, den låter bra. Jag fick en Atwood som recensionbok. Upp till ytan heter den. Spännande!

Moa sa...

Upp till ytan har jag också skrivit om tidigare. Hennes genombrottsroman som nu återutges... Mycket bra och intressant! :)