28 april 2010

Tematrio- Havandeskap

Denna vecka är tematrion hos bloggen Lyrans noblesser havandeskap. "Berätta om tre romaner som handlar om havandeskapet och dess följder.", löd utmaningen En kom jag att tänka på direkt, de andra var lite klurigare. Jag håller också med Lyran om att det ofta handlar om dåliga erfarenheter och svårigheter.

Vi måste prata om Kevin - av Lionel Shriver
Thrillerskräckis om havandeskap som man nog inte ska läsa om man är gravid... Eva har varit i valet och kvalet länge innan hon och hennes man slutligen bestämmer sig att skaffa barn. Det går inte riktigt som de tänkt sig, och Eva känner redan från början att något är fel på Kevin. Det slutar med att han skjuter ihjäl kamrater och ett par anställda på sin skola. Boken tar vid från slutet, och i brev från Eva till sin man rullas historien upp. En brännande gripande historia om en riktig mardröm, att inte kunna knyta an till sitt barn. Jag tror just därför historien blir så stark. Shrivers knivskarpa sätt att berätta på gör det omöjligt att lägga ifrån sig boken.Bitterfittan - av Maria Sveland
Något för främst blivande pappor, men förstås alla, att ta del av och känna igen sig i. Det handlar om Sara som lämnar man och barn och åker till Teneriffa för att få lite tid för sig själv. Hon läser Erica Jongs "Rädd att flyga" och kommer på sig med "att längta mer efter en hel natts sömn än efter ett vilt, knapplöst knull". En viktig bok och debattinlägg om hur mycket som egentligen hän med jämställdheten och hur det kan ställas på sin spets när man bildar familj. Jag lyssande på Sveland för ett tag sedan och frågade vad hon hade fått för reaktioner från män. De var inte så farliga, sa hon. Det var värre med kvinnorna. Lite intressant...

Allt som återstår - av Elin Boardy
Jag kom också att tänka på historien om Emma som bli kvar på gården när alla syskonen åker till Amerika. Kvar på gården och föder barn, och tar hand om dem och sköter hushållet. Ofta har de svårt med pengar och mat. Vilken fasa att inte kunna ge sina barn tillräckligt med mat. Om kvinnlig ensamhet och utsatthet. Starkt och finkänsligt skrivet.

Det här blev en ganska tung lista. Önskar att jag hade läst t.ex. Hemma hos Martina av Martina Haag. Misstänker att den boken hade gett en välbehövlig motvikt till de andra dystra skildringarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Eva Adolfsson: Förvandling