5 april 2009

Tematrio-Nobelpristagare

Tänkte haka på "tematrion" hos Lyrans noblesser. Den första frågan passar mig bra, för jag har länge varit sugen på att läsa fler nobelpristagare och så har en av mina bokcirklar tema klassiker, så det kan nog bli fråga om nobelpristagare där också. Dags för lite inspiration och en genomgång av alla gamla pristagare! Första frågan från Lyran lyder: Vilka är dina tre favoritböcker skrivna av författare som erhållit Nobelpriset?

1. Blindheten av portugisen José Saramago är en bok jag ständigt rekommenderar och tipsar om. Den är fantastisk! Överraskande, fruktansvärd, fantasieggande. Den ställer frågor till läsaren om liv och död, moral och principer. Vad hade du själv gjort i en nödsituation? Vad hade du gjort som den enda seende i en värld av blinda? Mäktigt.

2. Mannen utan öde av Imre Kertész från Ungern. Så enkelt och osentimentalt berättat om det allra mest fasansfulla. Starkast greps jag av slutets insikt att varje människa äger sitt eget öde, hur vidrigt det än blev. Alla som vill glömma, gå vidare, prata bort - förbiser detta, att så här blev just mitt liv. Och det är mitt.

3. Här får det bli någon bok av amerikanen John Steinbeck. Jag har läst en handfull av hans romaner och vackrast och bäst hittills är De himmelska ängderna, en av Steinbecks tidigaste romaner, skriver 1932. Det är en samling berättelser om människorna som lever i samma trakter som alltid hos Steinbeck; södra Kalifornien. Fabulerande, humoristiskt och ömsint. En bok jag ständigt tänker att jag ska läsa om. Kanske dags nu?

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Kul att du ville vara med. "Blindheten" är en bok jag verkligen snart ska ta till mig :-)

Anonym sa...

Ni glömmer väl inte
Sigrid Undset:
JENNY.
Lena K E