24 oktober 2010

Äntligen bokcirkel

Så blev den äntligen av, klassikerbokcirkeln, efter veckor av inställda träffar, framflyttade datum och krånglande medlemmar. Det är inte helt lätt, detta med bokcirklar. Att hitta en tid och dag som passar alla till exempel: den här gången var vi bara tre som kunde. Och så hade vi valt en exceptionellt tjock och mastig bok. kanske hade varit en bättre idé att läst något tunt och lättsmält efter det långa sommaruppehållet. Nåväl. En fantastisk bok var det i alla fall: The Golden Notebook av Doris Lessing.


två versioner av samma bok.

Fast vad är problemet med den svenska titeln Den femte sanningen? Den femte anteckningsboken som titeln syftar på gör väl inte anspråk på någon sanning utan är ett försök att sammanfoga alla delarna i författarinnans liv. Och så blir ju titeln hopplöst lik Lessings roman Det femte barnet. Dålig fantasi på förlaget?

Grundhandlingen i The Golden Notebook kan väl beskrivas så här: En författare, Anna Wulf skriver i fyra anteckningsböcker: En svart om sitt liv i Afrika med sina vänner och sin första man, en röd om sitt politiska liv som aktiv men ständigt tvivlande kommunist, en gul där hon skriver en roman om en kvinna som heter Ella och som bär slående likheter med Anna själv, och en blå där hon försöker vara personlig, privat och detaljerad om sitt känslo- och kärleksliv. Men Anna mår allt mer dåligt och börjar bli splittrad: hon börjar skriva i en femte anteckningsbok för att foga samman alla bitar av sitt liv. Och så har vi ramberättelsen, kallad "Free Women" som handlar om Anna och hennes bästa väninna Molly och Mollys son Tommy som är nitton år och kluven inför sin framtid och sitt liv.

Det här är en diskuterande, filosofisk roman som fick mig att grubbla och tänka massor. Den handlar om friheten, den fria viljan, individens val, samhällsansvar, kärlek och sex, att vara kvinna, att skriva... Oftast känns den väldigt modern, med några undantag, som till exempel diskussionen om "en riktig man" och beskrivningarna av äktenskapen med frigida fruar och otrogna män (den utkom första gången i början av sextiotalet).

En perfekt bokcirkelbok, förutom det lite väl tilltagna formatet. Mycket synd att inte alla kunde vara med, för jag tror det här är en bok som berör alla på olika sätt, och det finns verkligen oändligt mycket att diskutera!

bokcirkelfika

4 kommentarer:

Sanna sa...

Å vad jag blir sugen på att läsa Lessing nu! Har länge funderat på just The Golden Notebook och efter den här hyllningen är det givet att den måste högre upp på att läsa-listan!

Moa sa...

Ja men läs den, Sanna! Men den tar sin tid och kraft skulle jag vilja påstå. På ett bra sätt dock. :)

Alices och Lyras Bokhylla sa...

Känn ingen press, men vi skulle uppskatta om du kunde skynda på lite med inlägget angående Höst-bokbytet som nu står för dörren. Vi vill ju ha mer tid att tänka ut några bra böcker att skicka till dig! ;D

Vårt kan du läsa här:

http://takenbybooks.blogspot.com/2010/10/bokbyte-pocket-pahitt.html

/Alice & Lyra

Moa sa...

Haha, fixar det imorgon! :-)