4 augusti 2011

Bortgångna pappor

2007 var året där flera mammor dog i ungdomsböckerna (enligt Svenska Barnboksinstitutet som varje år analyserar barn- och ungdomslitteraturutgivningen och letar trender och tendenser). 2011 har det utkommit några böcker där det är papporna som omkommit och tonårsdöttrar som sörjer.


Fyra dagar, fyra nätter av Morgan Matson.
Amys pappa har precis omkommit i en bilolycka. Redan från början får man veta att Amy var med i bilen, men det är först långt in i berättelsen som man får veta om incidenten. Det är snygga återblickar genom hela boken vilket gör att man kommer Amy väldigt nära genom texten. Plötsligt slungas man tillbaka år, månader, veckor i tiden utan att det tappar fokus. För att gå vidare har hennes mamma sålt huset och flyttat till Connecticut och Amy ska nu flytta efter. Eftersom Amy inte kör ska Roger köra familjebilen, en kille hon inte sett sedan de var små. Resan blir helt enkelt inte vad hon tänkt sig. Såklart. Roadtripen blir en resa i minnen och i sig själva, både för Amy som tampas med skuldkänslor och sorg och för Roger som tampas med att försöka förstå varför hans flickvän dumpat honom. I boken finns kvitton, kartor, små anteckningar och spotifylistor. Det är en bra, trovärdig och välskriven road-book med omtumlande känslor.

Hjärtat power off av Josefin Schygge.
Jag har inte hunnit läsa den här men jag gillade Schygges korta men starka stil i Hatar att älska. Här handlar det om Sofie vars pappa precis har dött. Läs recension på Tonårsboken.

Mitt perfekta liv av Sarah Dessen.
Titeln syftar på Macys ouppnåeliga kamp av att vara perfekt. Efter att hennes pappa dött har hon ett enormt behov av att hålla allt i schack. Hon börjar göra sig själv osynlig och omärkbar. Något som hennes uberduktiga pojkvän är nöjd med och hennes mamma, som själv håller sin sorg under kontroll genom att arbeta dygnet runt. Men sommarviket för pojkvännen på biblioteket och de lugna ensamma veckorna blir inte som hon tänkt sig. Av en slump hamnar hon mitt i ett kaosartat arbete på cateringfirman Wish där det är allt annat än tyst och finslipat. Där jobbar Wes och den inrutade tillvaron börjar luckras upp, liksom hennes tankar kring hennes pappas bortgång och mammans tysta sorgarbete. En sån där bra tonårsbok med stora känslor utan att bli pekad på näsan.

På tal om familjedöd så går ju snart Peter Pohls bok Jag saknar dig, jag saknar dig upp på bio (19 augusti). Tårar förväntas.

Inga kommentarer: