17 januari 2011

Snart är jag borta

Snart är jag borta, Hanna Jedvik

Lina blir våldtagen på en fest. Hon är full och skäms över att hon följde med killarna hem. Hon skäms så mycket att hon inte ens vågar berätta det för sin bästa kompis Maja. Hemligheten äter upp Lina och den enda som får henne att le är Calle som trivsamt tvingar sig på Lina utan att vara framfusig eller påstridig. Maja och Lina får plötsligt en spricka i sin annars så tajta vänskap och vardagen delas inte som förr. Man får följa de båda flickorna och vad de har gemensamt är att de båda längtar bortom: Maja längtar bortanför småstaden och drömmer om ett liv i Göteborg medan Lina längtar bortom sig själv. Det är bra. Jedvik lyckas skriva en sammanhållen bok om tjejers utsatthet, vänskap och om att växa, för det gör dom. De växer båda två och utvecklingen känns realistisk och inte alls krystad som i så många andra ungdomsböcker. Det är en läsvärd fin debut och man kan ju bara hoppas på att det kommer fler ungdomsböcker av Göteborgsjournalisten Hanna Jedvik. På Rabén & Sjögren kan man läsa hennes egna beskrivning samt få hennes soundtrack till boken.
Det är förövrigt väldigt många ungdomsböcker som kommit senare tid som innehåller låtcitat. Musikvärlden får tala för personerna och gestalta deras tankevärld. Ibland känns det lite krystat men i de flesta fall, liksom här, fungerar det bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul med soundtracks!
Hela sista kapitlet i min kommande bok handlar om låtskrivare genom tiderna som har inspirerats av litteratur.

Här några exempel för åren mellan 1942 och 1958.

Albert Camus: FRÄMLINGEN 1942
The Cure: Killing an Arab från albumet “Standing on a Beach”

Eric Linklater: DET BLÅSER PÅ MÅNEN 1944
Kent: När det blåser på månen

Sara Lidman: HJORTRONLANDET 1955
David Sandströms albumtitel på solodebuten "Om det inte händer något innan i morgon så kommer jag" är en replik från ”Hjortronlandet” av Sara Lidman

John Osbornes pjäs SE DIG OM I VREDE 1956
Oasis: Don´t look back in Anger

Aksel Sandmose: VARULVEN 1958 och boken om Felicia
Cornelis Vreeswijk: Felicia, adjö


lena k e

Anonym sa...

.. och tvärtom,
d v s författare som har inspirerats av låttexter.

lena kjersén edman