18 november 2009

Om ensamhet och osäkerhet



På sista tiden har det kommit ett antal ungdomsböcker som behandlar temat blygsel. Böcker där blygheten tar över allt, äter upp huvudpersonerna inifrån och om kampen ut ur detta tillstånd.
Lindbäcks Tänk om det där är jag, Olssons Känslan av att hoppa och Nordins Natthimmel. Även Granholms Ett nytt liv på köpet får sållas in till skaran, även om huvudpersonens blyghet och osäkerhet till största del handlar om att vara utsatt för utfrysning. De handlar även om att söka och finna sig själv.

I Emma Granholms tredje ungdomsbok Ett nytt liv på köpet får man följa Sanna, som i och med att hon börjar gymnasiet också får en chans att börja ett nytt liv. De sista åren av hennes skolgång har handlat om ensamhet och om att försöka dölja detta för sina oroande föräldrar. I den nya klassen får hon plötsligt vänner och hon försöker sakta övervinna sin blyghet och smälta in. Men livrädd för att åter hamna i samma situation kämpar hon för att vara alla till lags, och genom att säga ja till allt och alla tappar hon bort sig själv, och snart är allt långt ifrån så perfekt som hon försökte få det till. Det är rätt hjärtslitande att följa Sannas väg ut ur ensamheten och sedan förfall in i ensamhetens tillstånd. Det blir så fel och hjärtat ömmar lite mot slutet och helst av allt vill man lyfta ur Sanna ur sig själv i den allt eskalerande karusellen som spinner åt fel håll. Granholm har ett mycket följsamt språk och den enda personen jag inte kan känna någon förståelse för är Sannas bror, vars roll jag tycker är något överdriven, men vad vet jag med två snälla bröder.

I Sofia Nordins Augustnominerade bok Natthimmel är det Tildes rädsla och blygsel som äter upp henne. Tystnaden är stor i hennes familj och runtomkring henne. Så kommer Jesper till klassen och bryter tystnaden och genom lajvspelet som han introducerar henne för ser hon en möjlighet till att bryta sitt tysthetsvakuum. Genom de nya rollerna och den nya gemensakapen börjar hon att definiera sig själv och inte längre bara utifrån andra. Det känns som ett väldigt trovärdigt grepp att genom lajvspelet våga iscensätta även en ny roll för sig själv och genom att tvinga sig själv till olika situationer växa som människa. Det är en väldigt subtil och finstämd text.

Det känns som att blygsel är ett viktigt och välkommet tema att behandla i ungdomslitteratur, och de ovan nämnda är riktigt bra inom sin genre.

Inga kommentarer: