27 augusti 2009

Tematrio- yrken









Veckans tematrio från Lyran är yrken. Jag har valt tre böcker med olika yrken som alla på skilda sätt hindrar romanfigurerna i deras liv. De är inte riktigt nöja med sina yrken, eller så medför deras yrkesposition att de inte kan leva sitt liv som de vill.

1. Den allvarsamma leken- Hjalmar Söderberg.
Handlingen kretsar kring Arvid och Lydias olyckliga kärlek. På grund av Arvids yrkesposition, han är journalist eller simpel "tidningsmurvel", kan de aldrig få varandra. En av de vackraste kärleksskildringar som finns.

2. Processen - Franz Kafka
Josef K är banktjänsteman. Ett relativt monotont arbete som han till en början trivs hyfsat med, men som slutligen utvecklas till en maktkamp. Det är egentligen inte yrket i sig som som sätter käppar i hjulet för Josef K, utan det är Processen som gör att han sakta tappar kontrollen över sitt arbete och hela sitt liv. Kanske kan man dra paralleller till att Kafkas anställning som försäkringsman, som han hade medan han skrev på sin fritid.

3. Blonde - Joyce Carol Oates
Norma Jean Baker blir Marylin Monroe och därmed hela världens filmstjärna. Helst skulle hon nog velat bli uppfattad även som skådespelerska. Joyce Carol Oates lyckas på ett fenomenalt sätt skildra Marilyn Monroes liv och framförallt yrkesliv. Romanen kretsar till stor del kring konflikten sexig filmstjärna kontra seriös skådespelerska. För hon hade absolut potential och talang för det senare, vilket kan ses i exempelvis hennes sista film, The Misfits. (Kuriosa: När jag såg Oates på Kulturhuset i Stockholm, nämnde hon att namnet Marylin Monroe tillkom för att det skulle vara två M i namnet, så man skulle titta på henne och tänka mm...)

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Den allvarsamma leken var ett utmärkt val - och en helt underbar berättelse.

Elin sa...

Visst är den. En av mina absoluta favoritböcker.