9 juni 2008

Flickor med och utan minne

Flickan utan minne, Petter Lidbeck (2004)

En flicka vaknar på en parkbänk och minns ingenting. Hon vet inte vad hon heter, hur gammal hon är, var hon bor eller vad hennes föräldrar heter. En frukthandlare hittar henne och ringer polisen som kör henne till sjukhuset där man konstaterar att hon är oskadd. Men fortfarande utan ett enda minne. En reporter publicerar hennes bild i tidningen och efterlyser hennes föräldrar. En kvinna ser artikeln och kör direkt till sjukhuset. Där säger hon att hon är flickans mamma och att flickan heter Lisa. Hon tar med henne hem. En man som druckit några öl för mycket brottas med sitt samvete över att ha orsakat en bilolycka som dödade en man och en kvinna, varefter han körde den oskadda men chockade flickan till en park och lämnade henne där. Flickan kan fortfarande inte minnas något, och känner inte igen sig hos kvinnan som påstår sig vara hennes mamma. Tvärtom börjar hon bli övertygad om att hon aldrig satt sin fot i hennes hem förut. Och kvinnan beter sig allt konstigare.

En tunn bok som i korta kapitel och med rakt och enkelt språk nystar upp en kedja av förfärliga händelser och missförstånd, där människors ensamhet och utsatthet tydliggörs. En fantastisk liten berättelse som fick mig att rysa. Frågan är hur ett barn skulle uppfatta den?


Hedvig och sommaren med Steken, Frida Nilsson (2007)

Programledaren för Hjärnkontoret är även författare och en riktigt bra sådan. Det här är tredje boken om Hedvig. Hon har sommarlov och flyttar ut på landet med sina föräldrar. Hon har inget att göra, känner sig ensam och rastlös. Farmor, som hon annars brukar vara mycket hos, har fått en propp och känner plötsligt inte igen sin familj längre. Hon borstar tänderna med skohornet och lovar bort sina värdefulla tennsoldater till Hedvig, något hon annars aldrig skulle göra. Som tur är flyttar Stefan, även kallad Steken, in i sommarstugan bredvid. Han kallas så för att han är tjock, han vill inte bada utan långärmat, och tjatar på Hedvig om att de ska bli ihop, eftersom alla andra i klassen är det.

Frida Nilsson är fenomenal på att beskriva känslor och stämningar. Hur känns det att vara nio år och få en ny vän? Att såra honom, vara elak och dum fast man egentligen inte vill? Hur det känns det när ens farmor plötsligt slutar tvätta sig? När hon dör? Hur känns det att tappa bort sin mammas kamera och sedan ljuga om det? Hur känns det att tro att man dödat sin egen farmor?
Små och stora tankar och känslor, viktiga ämnen, mycket humor och värme.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: