14 januari 2008

Ungdom på glid med magiska krafter






Anthony Horowitz
har skrivit en serie böcker för ungdomar som kallas De fem utvalda. Det ska bli fem böcker och tre finns hittills på svenska. Jag har läst de två första i serien.

Matt Freeman är en fjortonårig kille med trasslig bakgrund. Hans föräldrar dör i en bilolycka när han är liten och han får sedan växa upp med misshandel och elände hos sin moster Glenda. I Korpens port (2005) gör Matt tillsammans med en kompis inbrott i en lagerlokal, blir tagen av polisen och skickas till fosterfamilj. Men Matt inser snart att varken hans nya fostermor eller byn där hon bor är riktigt normal. Mystiska saker händer om nätterna, Matt ser ett ljussken från skogen och när han försöker lämna byn så leder vägarna bara tillbaka till där han börjat. Så småningom upptäcker Matt att han inte hamnat i byn av en slump. Han är en av de utvalda och stora saker börjar snart hända. En urgammal ond kraft, De gamla, vill ta sig in i vår värld genom ett antal portar som finns på olika platser i världen. En av dem ligger just i skogen där Matt befinner sig. I den andra boken, Ondskans stjärna (2006), åker Matt till Peru för att hitta den andra porten. Han träffar Pedro, en av de fem utvalda och de båda pojkarna får hjälp av inkafolket som lever gömda i sina urgamla städer.

De här böckerna kallas för ungdomsfantasy men jag tycker de ligger närmre genrer som action och skräck. Berättelsen har ett snabbt tempo, språket är lättläst och rakt, och böckerna är fyllda av spänningsladdade moment som tagna ur en actionfilm; biljakter, jakter till fots, jakter i helikopter, skottlossningar, mystiska gömda tunnlar och labyrinter, samt goda personer som visar sig vara onda i sista stunden. Böckerna är pedagogiskt upplagda för att uppmuntra till vidare läsning. Varje bok innehåller en "detta har hänt"-sida där föregående boks/böckers handling sammanfattas och läsaren leds på ett enkelt sätt rakt in i handlingen i nästa bok. Fantasyinslagen är inte så starka, det rör sig mest om övernaturliga krafter, vålnader och förkroppsligad ondska, ett slags Stephen King-fantasy med rituella sekter och människor besatta av onda andar.

Förutom thriller- och skräckinslag finns en realistiskt målad bakgrund som inbjuder till identifikation för unga läsare. Huvudpersonen Matt har problem i skolan med mobbing och grupptryck, problem hemma med fosterfamiljen, och omges ständigt av en känsla av utanförskap. I böckerna blir Matts utvaldhet och magiska krafter till ett slags handikapp som för alltid skiljer honom från mängden. Jag tror böckerna kan passa bra för ovana läsare med sin spänningsladdade form. Det finns också en fin skildring av vänskap mellan två ensamma och utfrysta barn. Matt och Pedro som han träffar i Peru, finner i varandra för första gången en vän att dela alla problem med. Och trots att de inte talar samma språk så förstår de intuitivt varandra och träffas i sina drömmar där de kan tala med och förstå varandra.

/moa

Inga kommentarer: