Författarveckan är över för denna gången. Eller heter det litteraturveckan? Vi hade Andrea Räder, Eva Susso, Dan Höjer, Helena Bross och Douglas Foley hos oss på Västra Frölunda bibliotek. Några skolklasser var inbjudna till oss under veckan för att få träffa en författare. Det var så himla kul att se hur spända och förväntansfulla eleverna var, och hur väl förberedda de var. Många hade skrivit brev till författarna med frågor och tankar, och alla hade i sina klasser arbetat länge med läsning av böckerna. Jag var mest närvarande vid Douglas Foleys besök, men jag såg reaktionerna hos eleverna efter de andra författarbesöken. En liten kille som var med och träffade Helena Bross var så stolt över att han hade läst tre böcker på en vecka! Det är så viktigt att det finns roliga lättläsa böcker för barn!
Douglas Foleys böcker om Habib är verkligen efterfrågade och utlånade på biblioteket. Jag läste den första och tyckte den var riktigt bra. När jag pratade med Douglas Foley berättade han att det dröjde ganska länge innan Habib: Meningen med livet nådde ut till biblioteken och läsarna på grund av dåliga recensioner. Man tyckte inte att Habib var en tillräckligt snäll och moraliskt korrekt förebild (han tjuvåker på tunnelbanan och busar), och så var språket inte heller bra förstås, eftersom Habib och hans kompisar använder slanguttryck, låneord från sina hemspråk, osv. När Douglas Foley mötte klassen när jag var med, så testade han dessa ord och uttryck på dem och det var tydligt hur glada och stolta de var över att bemästra dessa hemliga koder. Det var många frågor om språk och hemland, var författaren kom ifrån, var han som spelar Habib i filmen kommer ifrån, osv. Douglas Foley tog frågorna på allvar, svarade på allt, lät alla fråga hur mycket de ville, lät det ta tid. Och sedan drog han av några fantastiska historier som senare under lunchen visade sig vara ren och skär lögn. En historieberättare ut i fingertopparna alltså.
2 kommentarer:
Som f d barnbibliotekskonsulent och f n barboksentusiast blir jag alldeles lycklig över det du berättar om dessa goda möten mellan författare och läsande barnen. Vilka duktiga lärare, bibliotekarier, författare och barn som gjorde denna succé!
Jag har en idé - få se om någon bibliotekarie nappar på den ...
Mitt favoritprogram på tv är
3ans "Sveriges smartaste barn". Flera tävlande femteklassare har böcker som sitt favoritämne, t ex har en pojke Habib. I går hade ett barn ämnet Eragon. Bokbloggaren Matilda (Matildas läshörna) vann sin seminfinal med ämnet "Medeltidsdrottningen Margareta", men hade helst velat tävla med ämnet Philip Pullmans Den mörka materian.
Men då tyckte TV3 att det var alltför många bok-ämnen!
VILKET BIBLIOTK BLIR FÖRST MED ATT BJUDA IN DESSA BOKLÄSANDE 11-ÅRINGAR TILL SAMTAL MED ANDRA BARN?
undrar
Lena Kjersén Edman (som undrar varför hon har slutat att vara bibliotekarie, det som är så kul!)
Ja visst är det väl världens roligaste yrke, Lena? Det var verkligen en rolig idé du hade, ska suga på karamellen! Douglas Foley berättade om killen som hade Habib som specialämne. Han hade träffat honom och blivit rättad ett flertal gånger eftersom författaren inte hade lika bra koll som pojken. Jag såg Sveriges smartaste barn när Matilda tävlade: där var ju även en tjej med Roald Dahl som specialämne. Så himla kul! Du skulle förresten ha sett travarna med Eva Susso-böcker som två tjejer släpade hem efter ett författarbesök av henne...
Skicka en kommentar