21 juni 2016

Könshierarkier, makt och motstånd

På Västra Frölunda bibliotek firade vi West Pride i Positivparken tillsammans med coola och begåvade Jessica Schiefauer. Hennes böcker har belönats med Augustpriset för bästa ungdomsroman inte mindre än två gånger. Boken Pojkarna har dessutom både blivit uppmärksammad teater och hyllad film.

Jag ställde frågor och fick spännande svar. Visste du…

…att en blommande porslinsblomma gav Jessica idén om att flickorna i romanen Pojkarna skulle dricka nektar från en blomma. I romanen blir flickorna då pojkar under nätterna. Det innebär för dem en känsla av frihet eftersom de får utstå kränkningar i skolan för sina växande kroppar: som pojkar kan de istället värderas för vad de gör.

…att beskrivningen av de sexuella trakasserierna i skolan är de mest realistiska inslagen i den här magiska berättelsen. Jessica berättade att hon själv blev vittne till liknande händelser under sin egen skolgång.

…att romanen När hundarna kommer från början nästan inte hade några hundar alls i berättelsen? Det började med meningen ”Hundarna kommer”, och en författarkollega till Jessica tyckte att det skulle bli en bra titel. Jessica berättade att hundarna representerar det primitiva hos oss, vårt flockbeteende men också känslor som villkorslös kärlek och total lojalitet.

…att just nu jobbar Jessica Schiefauer på tre olika skrivprojekt samtidigt som hon arbetar med att översätta en roman från engelska.

Inga kommentarer: