13 juli 2015

Omslag som inte säljer

Ibland är det lite extra svårt att låna ut en bok på jobbet (bibblan alltså). Bokomslaget hjälper liksom inte till. Man ser en ny fin bok som det just slutat vara kö på, och den blir bara stående på skylthyllan dag efter dag. Kanske försöker man till och med bokprata om den, lyfta fram innehållet, betona den framstående författaren. Till slut bönfaller man den potentiella låntagaren att lita på bibliotekarien omdöme och bortse från omslaget. Snälla låna boken, den är faktiskt jättebra, den råkar bara vara förklädd till en avhandling i kärnfysik, eller debattbok om mäns våld mot kvinnor,  etc.

Här är några exempel: 
The First Bad Man av Miranda July. Svart intetsägande omslag.
Den här romanen har visat sig vara mycket svår att låna ut, den som vill läsa den vet redan att hen
kommer att gilla den och beställer helt enkelt boken. Att den dessutom har kvar den engelska titeln tror jag bidrar till svår-stämpeln.
Snyggt och stilrent kanske en kulturtant som jag själv skulle säga, men mig behöver man inte locka med några glassiga omslag. Innanför de svarta pärmarna gömmer sig en absurd historia om en medelålders kvinna med kontrollbehov som ofrivilligt blir sambo med en tjugo år yngre kvinna i behov av lite anger management. Bland de bästa skildringar av få-barn-ångest som jag läst.

Skyddsrum Luxgatan av Jerker Virdborg ser ut som en fackbok. Igen: jättesnygg tycker jag. Men även denna fantastiska dystopiska novellroman stod orörd på nyhyllan...

Nyutgåvan av Marlen Haushofers Väggen är ju jättevacker med de röda kanterna på sidorna och den gammaldags layouten. Men ur säljperspektivet skulle den förmodligen vunnit på att ha ett omslag som berättade mer om innehållet.

4 kommentarer:

Stina Nilsson Bassell sa...

Hej!
Vill gärna ha din mailadress om du är intresserad av:

Nu har min nya bok kommit, HURRA!
Min åttonde bok.

Om ni är intresserade av att göra något med den (inte elda upp) eller med mig, så finns vi här (som ett nyförälskat par).

Ha en skön sommar!
Stina

Stina Nilsson Bassell

stina.bassell@tele2.se


min författarsida:

http://stinanilssonbassell.wordpress.com/

och

http://stinabassell.blogspot.se/

ida sa...

Ja ibland vill en bara skicka tillbaka de små liven till förlaget så att de kan få en till chans. Tack för beskrivningen av the first bad man förresten, låter ju spännande! Gillade hennrs första (?) Novellsamling mkt.

Moa sa...

Ja, the first bad man var bra, lite skruvad... Har inte läst hennes novellsamling men är mycket sugen nu!

Josefine sa...

Man blir lurad av Miranda July-omslaget. Den ser så stram ut. Men sen är den ju helt knäpp och fin och rolig och sorglig.