15 oktober 2014

Nytt från svenske skräckmästaren

Upplägget i John Ajvide Lindqvists nya roman Himmelstrand är suggestivt: Fyra familjer på en camping vaknar en morgon och upptäcker att resten av världen har försvunnit. Kvar finns bara deras fyra husvagnar på ett fält med en vit intighet runtomkring.

Hur gör man i en sådan situation? Vem tar befälet och leder gruppen? Vilka konflikter uppstår? Bara dessa frågor i sig är ju väldigt intressanta som grunden till en bok. Men som om detta inte vore nog så kommer det så småningom in olycksbådande figurer från den vita dimman, figurer som ändrar skepnad beroende på vem som tittar på dem. Det är alltså frågan om ett slags inkarnationer av huvudpersonernas innersta mardrömmar, något från deras förflutna som kommit ifatt dem.

Till saken hör också att ett av barnen i sällskapet, lilla Molly, visar sig vara någon helt annan än vad man först tror. Och så spelar låtskrivaren Peter Himmelstrand en ganska betydande roll i romanen…

Det här är första delen i en planerad trilogi och laddar verkligen upp för de efterföljande delarna. Personligen saknar jag den lite allvarligare och mörkare Ajvide Lindqvist som skrev Låt den rätte komma in och Människohamn men om man gillade hans förra bok Lilla Stjärna så tror jag att man även kommer att älska den här!

Inga kommentarer: