8 juli 2014

Under verklighetens yta

I Neil Gaimans nya bok Oceanen vid vägens slut möter vi en man som återvänder till platsen där han växte upp. Han hamnar vid ett grannhus, på en bänk intill en liten damm. Och där börjar plötsligt minnen dyka upp. Det blir en fantastisk berättelse om hur det gick till när ondskan dök upp i den sjuårige pojkens liv.

Som så ofta hos Gaiman handlar det främst om baksidan av verkligheten, det där som finns alldeles i utkanten av synfältet, precis under den vardagliga ytan. Och skrapar man lite där så dyker de mest skrämmande monster upp, personifieringen av våra värsta mänskliga egenskaper: girighet, avundsjuka, hat och ensamhet. Och i Gaimans värld finns det inga garantier för att allt slutar väl: föräldrar visar sig svika sina barn, vuxenvärlden faller samman och ondskan smyger sig in genom sprickorna som vi lämnar öppna.

Men barnen förblir starka. De ser igenom de vuxnas fasader och skådespel och de går inte på ondskans lockelser. Genom sin oskuldsfullhet går de ändå fria och klarar sig. Det här är ännu en läsvärd roman av den amerikanske kultförfattaren Gaiman!

Inga kommentarer: