22 oktober 2012

Politiskt korrekt läsning

Återkomsten på bloggen handlar om sådant jag faktiskt hinner läsa: bilderböcker för min två och ett halvt-åriga dotter. Innan jag gick på mon andra föräldraledighet i juni, tog jag hem en hög utgallrade böcker. Bland annat Nicke Nyfiken som jag faktiskt aldrig läst tidigare. Jag gallrade det här exemplaret eftersom det var slitet och ofräscht men efter läsningen kommer jag på många fler anledningar. Torftigt språk, förlegad människo- (djur eller barn) syn m.m. Och så kommer den här sidan där tiden verkligen hunnit ifatt böckerna om den populära lilla apan: En pipa rök? I en barnbok? Och så är det dessutom apan, barnalteregot, som röker.

Nicke Nyfiken är fortfarande mycket efterfrågad, främst av nostalgiska föräldrar, på biblioteken. Trist, kan jag tycka, när det finns så många fantastiska nya böcker för små barn som skildrar en trevligare och bättre världsbild.

2 kommentarer:

Jennie sa...

jag är nog lite svag för nicke nyfiken. och nu får jag äntligen tillhöra gänget "nostalgiska föräldrar". lovely! tror jag såg biofilmen med ett av brorsbarnen för några år sedan. men det är säkert som du säger lite platt. minnen spelar en spratt ibland. fast röka pipa? är du inte lite väl moralisk? alfons pappa röker också. alltid intressant med tidens moralläror i barnlitteratur tycker jag.

Moa sa...

Jo, lite moraltant säkert. Hade tyckt det var mer ok om mannen i den gula hatten rökt. Nicke är ju barnet. Och så är det nog mest ovant att stöta på rökning i barnlitteratur nu för tiden.