9 juli 2008

Hur berättar man en historia?

Om berättelsens kraft att omskapa livet. Om livet som berättelse. I Nicole Krauss roman Kärlekens historia (2005), är berättelsen och fiktionen verkligare än livet; den föder liv och leder människorna vidare ut i världen. En av romanfigurerna, fjortonåriga Alma, letar efter sitt ursprung genom den bok hon är döpt efter, Kärlekens historia. Som är skriven av en man som visar sig ha stulit berättelsen från en annan man, Leo Gursky, som tyngd av livet på flykt undan nazismen och skammen i att ha överlevt, lever tillbakadragen och ensam, med sitt enda sällskap, vännen Bruno (död eller levande?). Leo bär fortfarande på minnet av sitt livs kärlek, Alma, som växte upp i hans by och som flyttade till Amerika innan han själv flydde dit. På så sätt kom de ifrån varandra och när de väl återförenades hade Alma gift sig med en annan och uppfostrat Leos son Isac på egen hand.

Karaktärerna i den här romanen lever alla i fiktionens värld. De skriver sig genom livet. Böcker, berättelser, listor, lappar. Till slut vet man inte vad som tillhör vad och romanen blir en snårig väg genom ordens labyrinter. Jag tyckte boken var en fantastisk upplevelse, slutet är vackert och allt blir förklarat och meningsfullt. Det handlar mycket om den överlevandes sorg, men också om att vara rotlös och föräldralös i ett främmande land.

Om berättande handlar också Jeanette Wintersons Fyrväktaren (2005).
Tioåriga Silver som bor på ön Salt blir föräldralös då hennes mor faller av ön(!), och Silver uppfostras av gamle blinde Pew, fyrväktaren. Tillsammans sköter de om ljuset, och berättar historier för varandra. Pews historier handlar mest om Babel Dark, pastorn som levde ett dubbelliv, med en mörk och en ljus sida. Den gamles berättelser sträcker sig över generationer men berättas alltid i jagform, när Silver påpekar detta säger han att det alltid funnits en Pew i fyren på Salt. Han berättar historier utan början eller slut, eftersom varje slut är en ny början.
Den här vackra berättelsen handlar också om kärleken, att vårda ljuset, leta efter det. Och att våga älska. Men framför allt handlar den om berättelsen om våra liv.

Inga kommentarer: