23 mars 2011

Svalornas lek: dö, resa, återvändaLikt klippdockor på en scen rör sig Zeina Abiracheds figurer i ett hus i Libanon under denna kväll som skildras. I bakgrunden härjar 80-talets inbördeskrig. Zeina och hennes bror väntar på att deras föräldrar ska komma tillbaka från deras mormor. Men tiden tickar, bomber faller och den korta sträckan är avskuren. I hemmets hall samlas grannarna, eftersom den platsen är säkrast när granaterna exploderar på gatorna. En efter en kommer de så att vi får lära känna dem genom glimtar ur deras liv. Tillsammans försöker de stilla barnens oro genom vardagssysslor och fantasi. Det är klaustrofobiskt och oron tickar även den som en bomb under timmarna. I enkla, stiliserade svart-vita mönsterformade rutor tränger historien på och tickar mästerligt fram. Jag hoppas och längtar efter en filmatisering även av denna historia, liksom av Persepolis.

Zeina Abirached, född i Beirut 1981, är bosatt i Paris. Hon studerade vid l’Académie Libanaise des Beaux-Arts och gjorde sedan sin första seriebok, Catharsis. Hon har sedan dess skildrat sin barndom i ytterligare tre serieromaner. 2010 kom Svalornas lek ut på svenska.

2 kommentarer:

BBN sa...

Den är jättefin, tycker jag!
/Pia

Jennie sa...

Ja visst är den. Det känns som jag har upptäckt en helt ny värld de senaste åren sen jag hittade till seriealbumen/serieromanerna.