18 mars 2011

Starka tjejer i huvudrollen x 2

Det är mycket bra film på biograferna nu. Det slog mig att de två senaste filmerna jag sett har haft en ung stark tjej i huvudrollen. Tjejer runt tonåren som är modiga och starka, och som slåss för de tror på. Så är fallet i både Winter' s Bone och bröderna Cohens senaste True Grit. I både filmerna är tjejerna på jakt efter sin far och på jakt efter sanningen.
Winter's bone, i regi av Debra Granik, handlar om Ree Dolly som lever i det öde Ozark-området, nära Arkansas. Det är på många sätt ett laglöst område där människor sköter sig själva. Många recensenter beskriver det som en film om "white-trash", och jag kan vara beredd att hålla med. Rees pappa sitter i fängelse för langning av metamfetamin, och Ree tar hand om sina småsyskon då mamman har blivit psykiskt sjuk. Hon ser till att de kommer till skolan, har det varmt i huset och mat på bordet, ja allt som behövs för att överleva. En dag kommer polisen och berättar att pappan har pantsatt huset som borgen för sin frigivning. Om han inte kommer tillbaka inom en vecka kommer familjen bli hemlös. Ree bestämmer sig för att leta upp pappan.
En riktigt stark och välspelad film med bra musik. Även om det är mycket elände i filmen, så har regissören haft den goda smaken att inte visa upp och gotta sig i allt (förutom möjligtvis en scen). Dessutom finns det ändå en liten, liten gnista hopp i filmen. Annars kan sådana här filmer ofta bli överdrivna och nästan parodier på elände. Dessutom är skådespelarna fenomenala, och särskilt då Jennifer Lawrence som Ree Dolly.
När jag såg True Grit slogs jag direkt av Hailee Steinfeld. Både söt och stark på samma gång. Hon har också en väldigt speciell utstrålning som känns självklar. Jag tänkte också att hon är nog mest med i början, sen kommer Jeff Bridges och grabbarna att ta över. Men hon är med i hela filmen och i princip varje scen. Hailee spelar flickan Mattie som vill hämnas på mannen som har mördat hennes far. Därför bestämmer hon sig för att anlita den hårde sheriffen Rooster Cogburn, spelad av Bridges. Motvilligt tar den slitne Cogburn på sig uppdraget med hjälp av Texas Rangern La Boef, spelad av Matt Damon. Mattie följer envist med de två männen efter högljudda protester, och en märklig resa tar sin början.
Filmen räknas in i kategorin västern, men som vanligt när bröderna Cohen är som bäst så vet man inte var det ska sluta. Det är mer som en slags sago-västern. Här finns många udda typer, och speciella händelser som bara känns så rätt. Det vackra fotot gör vissa scener ändlöst vackra. Samtidigt finns det råa och smutsiga hela tiden närvarande. Det känns så enkelt, ett klassiskt äventyr, men samtidigt har filmen något väldigt speciellt som är svårt att sätta fingret på. Det är kanske då film är som bäst. Och likt Winter's bone, är det den unga tjejen som gör filmen. Go and see!

4 kommentarer:

Ela sa...

Läste att Jennifer Lawrence som spelar Ree i En helvetes vinter ska spela Katniss i filmatiseringen av Hungerspelen. Tror det kan blir bra.

Elin sa...

Ok, intressant! Ja, det är ju en himla duktig skådis.

Jennie sa...

Och diskussionen är i full gång huruvida hon är för vit för rollen, vet inte vad översättningen för whitewashed blir. Men det var ju en lika stor diskussion och engagemang inför rollsättningen av twilight. Ser fram emot filmatiseringen av en mycket bra bok.

Ela sa...

Jag hoppas att de valt efter förmåga och inte hudfärg, fast man vet aldrig med Hollywood..