7 februari 2010

Göteborgs filmfestival: 1

Filmen 1 (Ungern 2009, regisserad av Pater Sparrow) bygger på en novell av polske science fiction-författaren Stanislaw Lem. Det är en extremt snygg film, visuellt njutbar. Men i övrigt ganska rörig och konstig.

Plötsligt en dag är alla böcker i en exklusiv bokhandel utbytta mot en enda bok. Boken har titeln "1" och innehåller statistiska fakta om våra liv. Hur många som dör varje sekund och av vad till exempel. Men även tankar och känslor. Och ingen kan läsa boken med fröståndet i behåll. För den tvingar oss att konfronteras med våra egna sanningar. Återkommande i filmen är budskapet: Är du medveten om din egen existens? Och det är förstås vad den handlar om. Lever vi våra liv medvetet eller följer vi bara med i strömmarna som för oss framåt?

Jag blev helt knockad av inledningen till filmen som påminde lite om inledningen till underbara Magnolia. En berättarröst pratar om bokens tillblivande. Tanken föds när en bok om världsrekord blir den mest säljande i världen. Rösten berättar om olika extrema rekord som slagits samtidigt som vi får se en kavalkad av svartvita klipp på folk som går på lina, rullar biljardklot uppför ett berg med hjälp av näsan osv. Supersnyggt och effektfullt! De här inslagen återkommer lite då och då och knyter samman historien som utvecklar sig till något slags detektivhistoria som jag inte riktigt hänger med i. Jag är helt med på budskapet och estetiken men blev lite besviken på själva handlingen.

4 kommentarer:

Johan sa...

Ja visst var den snygg som film trots den något svårbegripliga historien?

Jag skulle vilja hitta novellen den bygger på, tror namnet for förbi under eftertexterna, men jag tappade det. Undrar hur man googlar på den titeln? :)

Moa sa...

Vilken tur för dig, Johan, att jag råkar vara bibliotekarie! :)

Novellen heter One Human Minute och ingår i en novellsamling med samma namn som man bl.a. kan köpa på Bokus för en billig peng. Vilket jag tror att jag faktiskt ska göra själv. Visst blev man verkligen sugen på att läsa novellen!? Om inte annat för att få ett bättre sammanhang kanske...

Johan sa...

Ja! Få saker är bättre än en bibliotekarie när man vill veta saker!

Tack. Och en bokusbeställning får det nog bli. Eller kanske ett bilblioteksbesök? :D

Moa sa...

Ja varför inte? Mera boklån säger jag bara! Men just den novellen vet jag inte om jag kan hitta på något bibliotek... Får forska vidare. :)