28 maj 2011

Kyrkogårdsboken

En av de bästa sakerna med att börja jobba igen (som bibliotekarie alltså) är tillgången till böckerna. Överflödet! Och läslusten som vaknar till på nytt. Man snappar åt sig en bok här och där och släpar hem i travar. Och läser en del. De flesta lämnas tillbaka igen olästa, men en del slukas i en enda stor tugga. Som den här.

Neil Gaiman är en stor favorit hos mig. En perfekt kombo av fantasi, humor och skräck. Tidigare barn- och ungdomsboken Coraline var fantastisk och jag gillar Kyrkogårdsboken nästan lika mycket.

En pojke växer upp på en kyrkogård efter att hans familj blivit brutalt mördad. Spökparet herr och fru Owens adopterar honom och ger honom namnet Ingenman Owens, förkortat Ingen (vilket såklart leder till en massa språkliga fyndigheter, typiska för Gaiman). Den som mördade Ingens familj, en man vid namn Jack, är fortfarande ute efter Ingen, så för att skydda pojken får han bo på kyrkogården, i kryptor och bland spöken från alla tider. Som upplagt för rysningar och äventyr alltså.

Jag gillar hur Gaiman kan blanda skräck och humor. De onda är riktigt onda och grymma och de goda är mänskliga och lite komiska. Jag gillar också hur han kan riktigt frossa i döden som tema och både avdramatisera och filosofera på samma gång.

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Jag har alltid undrat hur det är att arbeta som bibliotekarie. För mig är biblioteket en magisk plats som jag älskar att vara på. Ofta plockar,även jag, som inte arbetar på bibliotek, på mig alldeles för många böcker. Som tur är kan man låna om. Funderar på att starta en bokcirkel. Behöver lite bra tips på hur man bäst kommer igång och hur man lägger upp en bokcirkel, typ av frågor och liknande.Följer er blogg. Ni kanske har skrivit om detta i tidigare inlägg?

Moa sa...

Hej Elisabeth!
Har bara skrivit om böckerna vi läst i bokcirklarna, inte om hur man kan lägga upp en cirkel.
Några tips:
Struktur är bra.
Kanske ska bokcirkeln ha ett tema - nya böcker, klassiker, kvinnliga författare, nobelpristagare eller någon genre ni är nyfikna på?
Vi brukar låta alla välja bok i turordning. Då kan man ha med förslag på två tre böcker man vill läsa och så får de övriga medlemmarna välja, men det är ändå viktigt att den personen vars tur det är att välja får bestämma. Då känner alla att de har lika mycket att säga till om...
Så här brukar vi starta våra träffar: Den som valde boken man har läst får berätta varför hon/han gjorde det och vilka förväntningar hon/han hade. Sedan kör vi varvet runt och alla får säga vad de tyckte. Viktigt här att alla får prata ostört. När rundan är färdig får alla prata igen, men det är så lätt annars att vissa tar över och pratar för mycket och andra blir tysta.
Vi brukar annars inte ha några speciella frågor eller punkter, det brukar ge sig av sig självt eftersom alla läst samma bok och man ofta uppfattar böcker lite olika. Men om man vill få igång samtalet kan det hjälpa att ställa frågor som - favoritkaraktär, favoritavsnitt osv. Där tycker man ofta olika!
Och så är det viktigt att hålla det hela på en lagom nivå så man inte skrämmer bort deltagarna! Börja med en kort roman eller varför inte en eller ett par noveller? Vi har aldrig något krav på att man måste läsa ut boken, man får komma ändå. Men man känner ju själv att det är roligare att ha läst ut hela boken när de andra har det, annars hänger man ju liksom inte riktigt med...

Jättelångt svar, hoppas du fick några tips och idéer. Och superkul att du följer vår blogg (som för tillfället har låg inläggsfrekvens, hoppas på bättring framöver ;))

/Moa