13 maj 2011

Stjärnlösa nätter i ett enda svepJag läste Stjärnlösa nätter: en berättelse om kärlek, svek och om rätten av välja sitt liv av Arkan Asaad, i ett enda svep. Det är en lättläst bok, med en personlig ton. Språket är egentligen inte så speciellt, men det finns något där. Dessutom är det en spännande historia, med det klassiska inslaget: hur ska detta sluta?

Boken bygger på självupplevda erfarenheter, men här heter berättarjaget Amàr istället. Amàr ser fram emot semesterresan med familjen till Kurdistan. Speciellt roligt ska det bli att återse kusinerna. Föga anar han att det finns andra anledningar till resan. Väl på plats börjar övertalningskampanjen att när släkten vill att Amàr ska gifta sig med en av sina kusiner, Amina. När Amár vägrar utesluts han och igen talar med honom. Han behandlas som luft. Chockad över situationen och att vara ensam i ett annat land, känner han sig till sist tvingad att gå med på giftermålet.

Efter resan följer många turer. Väl hemma i Sverige vill Amàr helst glömma att han är gift. Men faktumet gör sig hela tiden påmint. Hela släkten förväntar sig att han ska få med Amina till Sverige. Det är en mycket rafflande berättelse, och Amàrs ångest över situationen är skickligt skildrad. På ett pricksäkert sätt beskrivs hur det kännas att vara fången i en situation där man först inte ser någon utväg. För vad ska han välja, sig själv eller sin familj? Särskilt som invandrad svensk kan jag tänka mig att det är extra svårt att ta steget att bryta med familjen. Asaad beskriver ett sällan skildrat ämne, tvångsgifte ur ett manligt perspektiv. Och han gör det riktigt bra.

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Det är inte ofta man får skildrat det manliga perspektivet på tvångsgifte. Inte minst av den anledningen känns boken viktig.

Elin sa...

Hej Elisabeth!
Ja, och den är riktigt spännande och lättläst. En bok att rekommendera till både ungdomar och vuxna.