Afrika får efter sommarens fotbolls-VM fortfarande stå i centrum (och det är väl på tiden) i och med kommande Bok- och Biblioteksmässan, som går av stapeln i slutet av september. För att läsa mer om den afrikanska barn- och ungdomslitteraturutgivningen är macondos hemsida utmärkt. Här nedan är några tips på ungdomsböcker från den afrikanska kontinenten, både av afrikanska författare men också av svenska som har förlagt handlingen i Afrika.
Abela av Berlie Doherty. Tanzanianska Abela, vars större del av familj har gått bort i aids, bor hos sin mormor som kämpar för vardagen. Hennes morbror tar med henne till London, men det visar sig snart att allt han lovat bara varit lögner. I vartannat kapitel får man följa en engelsk flicka Rosa, vars mamma vill adoptera ett syskon. Lättläst och tårdrypande för lite yngre tonåringar om hur orättvist och olika livet kan vara.
Eldens hemlighet (triologi) av Henning Mankell. Mankell, som delar sin tid mellan Sverige och Mocambique, träffade för flera år sedan en flicka som när hon var liten sprang på en mina och förlorade sina ben och sin syster. Mankell har sedan dess skrivit tre böcker om Sofia. I sista boken Eldens vrede är hon vuxen och har problem med sin otrogne man. Serien är välkänd bland ungdomar (har jag märkt på mina bokprat) och de grips oftast mycket starkt av denna flickas öde.
Den dödes dotter av Janne Lundström. Flickan Abena, som bor i en by i den brittiska kolonin Guldkusten, bär på en stor sorg och saknad efter att hennes pappa nyligen gått bort. Hon får hjälpa till att passa sina syskon, men en dag när hon är och tvättar vid floden råkar hennes lillebror försvinna i en kanot. Eftersom hon inte vågar gå hem utan honom beger hon sig iväg på en långt sökande. Det blir ett stort äventyr längs med floden där skogen blir en klaustrofobisk upplevelse, i synnerhet när hon träffar på vita män, eftersom kolonialtemat är starkt boken igenom. Lundström har en gedigen lista av böcker som utspelar sig på den afrikanska kontinenten bakom sig.
En evighet i Tanger av Faustin Titi. Seriebok om att vara afrikansk båtflykting.
På andra sidan sanningen av Beverly Naidoo. 12-åriga Sade och hennes lillebror Femi blir vittnen till hur deras mamma blir skjuten. Egentligen var skotten riktade mot deras far, en frispråkig journalist, och de tvingas fly till England. En stark bok om att vara flykting i ett annat land. Beverly har länge varit engagerad mot apartheid och hennes första barnbok Journy to Jo´burg var förbjuden i Sydafrika fram till 1991.
Rubinröd av Linzi Glass. Under 70-talets slut i Sydafrika får man följa Ruby, vars föräldrar är farligt frispråkiga. Genom föräldrarnas val och handlingar försöker hon förstå omvärlden. Då hon blir kär i en afrikaan blir allt än mer farligt. En bok om fördomar, kärlek, spänning och rasism.
Linzi Glass har även skrivit Sprickor och honungslim. Till familjen Iris, en krackelerande vit familj i apartheidterrorns Sydafrika, kommer en husbilszigenarfamilj som får bo på deras tomt. Det blir stora spänningar i samvaron. Det är en finstämd och vardagsspännande bok som skildras ur den 12-åriga flickan Emily perspektiv.
Svart elfenben av Arne Svingen. En norsk kille åker med en kamrat till hans hemland Elfenbenskusten, och inget blir som han har tänkt sig. Det här är en mörk bok för äldre tonåringar om vänskap, krig, barnsoldater, kolonialism, okunskap och orättvisor. Den är mycket stark och läsvärd.
Här kan du läsa om vilka afrikanska författare/illustratörer som kommer till Bok- och Biblioteksmässan.
1 kommentar:
Ett Afrika-tips till:
Barnboken Jösta och Johan (om giraffparet Jösta och Johan som vill ha ett barn) utspelar sig också i Afrika. Den släpptes på Sagolikt Bokförlag i somras och ska läsas från Nallescenen under Bokmässan.
Skicka en kommentar