1 juni 2008

Läste ut I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra av Pontus Herin och det den gav mig var väl en riktig och ordentlig ilska. Herin är alltså djursholmsgrabben som bestämmer sig för att flytta ut till Tensta för att jobba med sina fördomar. Han bor där i lite mer än ett år och skriver en bok om allt han kommer att tänka på. Och det handlar såklart om invandrare, integration, muslimer och mångkultur. och för mig så handlar det egentligen om klass. Det är en klasresa han gör fast det nämner han inte med ett ord, eller han gör ju ingen klassresa han är ju en klassturist som vill förstå den märkliga och dåliga underklassen egentligen och helst bli en bättre människa av det.
Jag är född av svenska föräldrar och har gjort en halv klassresa, de senaste åren har jag bott i bergsjön, majorna och nu i ett miljonprojektområdeHisingen. (det känns som om jag behöver förklara min egen historia för att förklara varför jag känner som jag gör för den här boken.)Djursholm har alltid och kommer alltid vara mig mer främmande än Tensta. och jag är svensk utan invandrarbakgrund. Jag och Pontus har olika klassbakgrund men samma etnicitet, det är också en skillnad. Allt handlar inte om etnicitet! Usch, jag tycker det här är etnoporr men med som Pontus tycker, ett gott syfte. och det är väl fint att han utmanar sina fördomar och vill bli en bättre människa men han gör det ju på andras bekostnad. Det är inte Herin som är en hjälte, det är fan Tensta som lät honom flytta in! Förlåt att jag raljerar men jag ogillar verkligen syftet med boken.
Jag bor i en förort och arbetar i en annan, jag trivs bättre i förorten än i majorna oavsett om jag delar erfarenheter med mina grannar eller inte.
Sen finns det intressanta delar i boken också, jag gillar att han tar ett journalistiskt grepp och undersöker, intervjuar folk. Eftersom jag har ett intresse av hur förorter beskrivs var det självklart att jag skulle läsa boken men den ger ju en fadd smak i munnen, det gör den.
Mitt främsta argument mot boken som litteratur är att den vill sitta på två stolar, den vill vara en lekmans berättelse och har ett väldigt ärligt och naket tilltal där Herin hela tiden påpekar sina fördomar (som verkligen inte är vackra alls) och hur han tänker och tycker. men den vill också vara ett journalistiskt arbete där förorten beskriva med statistik, beskrivningar och intervjuer. Och den här kombinationen är olycklig eftersom Herin med sin ärlighet om hur han själv tycker och tänker underminerar det journalistiska. När han på en sida pratar om hur han trodde muslimer var och på nästa förklarar hur de är, att det är vardagsmat med misshandel, inbrott och bråk blir det svårt att tro på honom. Var får han det från? Han har ju precis förklarat hur mycket fördomar som inte är byggda på kunskap han har! Hur ska jag känna ett förtroende för honom som journalist?
Och så är det små saker som stör, att när han beskriver fundamentalistiska muslimer och hur de tycker att islam ska gå före svensk lag så gör han inga kopplingar till att vi har kristna samfund som tycker precis likadant. Och inga kopplingar till tex civil olydnadsrörelsen där det också är människor som bryter med svenska lagar för sina egna moraliska. för mig är det självklara paralleller men inte för Herin tydligen.
Och så tar han upp marknadshyror som något helt självklart positivt för förorterna vilket jag inte alls är övertygad om.
Och så tar han inte upp något för mig självklart, att alla måste bo någonstans. Om nu Tensta utvecklas till att ha en blandning av resursstarka och resurssvaga invånare så måste det resurssvaga bo någonannanstans. Underklassen måste också få plats och för Herin verkar det som att om man blandar upp Tensta mer så är allt löst. Det finns ingen koppling till resten av samhället och då faller det platt.
Oj, det blev en svada det här. något positivt med boken då? Ja, den lärde mig mer om den privilegierade grupp som Pontus Herin tillhör, så lite klassporr blev det för mig om man nu ska vända på steken :) Jag vet så lite om överklassen så det var roligt att lära sig mer! kanske är det dags för mig att flytta till Askim och skriva en bok om det?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken förutsebar och inskränkt text om Pontus Herins petrsonliga och utmanande bok!

Ni är avundsjuka att ni inte skrivit något liknande själva och missunnsamma för att Herin kommer från Djursholm.

Hans bok är ärlig och ger så mycket mer för förståelsen mellan kulturer än gammaldags inskränkta klasskampsinlägg som era. Skäms!

ida sa...

Hej anonym!
Vill bara påpeka att det är en person som ligger bakom texten, inte hela textappeal.
och jag förstår inte alls hur den ska kunna ge en förståelse mellan kulturer som du skriver. menar du att överklassen kommer sluta vara rädda för de läskiga invandrarna nu när Herin förklarat hur mysigt det ändå är i Tensta?