23 juni 2008

trevlig bagatell

Ibland vill man bara ha något smaskigt att låta ögonen glida över, något lättsmält som ändå inte lämnar en fadd eftersmak. Något som Dumpa Matthew av Jane Fallon.

Helen har varit gifta Matthews älskarinna i fyra år, fyra år som hon ägnat åt att fantisera och tjata på Matthew för att få honom att lämna sin fru Sophie och deras två barn. Vilket han tillslut gör. Och Helen upptäcker att hon inte längre vill ha honom.

Det gör inget att jag avslöjar så mycket för det här är bara början, sen följer drygt 300 sidor smaskig såpa, skriven på snabb, humoristisk prosa. Och det är härligt som smaskteve kan vara en bakfyllesöndag. Den faller väl inom ramarna för chicklit. påminner en del om Marian Keyes ibland och kanske även Melissa Banks, samma tradition av att skriva snabbflytande text om misslyckade 30åringar som tillslut tvingas styra upp sina liv, en sorts antihjältinnor att känna igen sig i.

Jane Fallon är debutant vilket märks i hennes språk, det är vissa ordval och vändingar som känns just debutantiga och som förstör helhetsintrycket, jag har svårt för uppenbar humor i böcker som skrivs i tredje person, om det ska göras måste det ske väldigt snyggt och diskret, på sina ställen blir det rätt klumpigt här. Men förutom lite såna småstörigheter så gillar jag verkligen den här boken, den är vad den är och är betydligtbättre än mycket jag läst i chicklit. genren tidigare.

här har bokhora skrivit om boken och de gillade också, så in och låna!

Inga kommentarer: