14 juni 2008

Skräck, fantasy och gotisk romantik

Parasit, Scott Westerfeld (2007)

Cal är parasit-positiv, eller "parp" som det förkortas. Det innebär att han är biten av en parasit som styr hans instinkter och kropp. Förr i tiden kallade man dessa människor vampyrer. Cals sjukdom är under kontroll och han ingår i ett team av parper som kontrollerar alla nyblivna smittade. Cal spårar sina tidigare flickvänner som han ovetande smittat och hittar så småningom även den som först smittade honom. På det sättet träffar han också Lace, som blir hans vän och förtrogna. Med i berättelsen finns också Doktor Råtta som utför experiment och forskning och hjärnskrynklaren som pratar med de smittade för att förklara deras situation och få dem att acceptera sitt öde.
Det här är en väldigt spännande och fascinerande bok. Det riktigt kryper i kroppen av allt prat om parasiter; varannat kapitel är nämligen tillägnat en ny parasit, och man får grundlig information om hur dessa tar sig in i sina värdkroppar och långsamt förtär dem inifrån... Så långt är boken bra, idén fungerar och är en rolig uppdatering på vampyrtemat. Det som drar ner boken är språket. Översättningen av amerikanskt ungdomsspråk fungerar dåligt. "Grabben", "men hallå" och "allvarligt"i var och varannan mening stör hela upplevelsen. Det värsta jag vet är när en "ungdomsförfattare" skriver på "ungdomsspråk" för att tala till "ungdomarna", för annars förstår de tydligen inte och kan inte identifiera sig. Det låter inte alls modernt, utan styltigt och gammalmodigt. Jag borde troligtvis ha läst boken på originalspråket engelska.
Slutet kommer också lite abrupt och ger inget riktigt avslut, snarare känns det som en början... Kanske lämnas det öppet för en uppföljare?

Isfågeln, Lene Kaaberbøl (2008)

Katriona ska snart få sin marhäst om hon sköter sig till dess och inte som vanligt hamnar i bråk på grund av sitt hetsiga temperament. Hon träffar Daniel och hans gycklarfamilj i Sommarstaden, blir förälskad och osams med vännerna. När hon inser att någon är ute efter Daniels familj på grund av de fotografier de tillverkar, blir hon indragen i farliga intriger där hon till slut måste välja sida och tvingas förråda någon som står henne nära. Det är, precis som i de två tidigare delarna om Katriona och landet Breda, en bra och trovärdig skildring av en fjortonårig flicka, och samtidigt ett väldigt spännande äventyr.

Damen under isen, Sarah Singleton (2007)

Systrarna Mercy och Charity lever på herrgården, som fått namnet Nya Seklet, tillsammans med sin far och två tjänstekvinnor. Varje dag är likadan, höljd i en evig skymning, där var och en upprepar en given roll om och om igen. Men en dag när Mercy vaknar ligger det en snödroppe på huvudkudden. Hon söker sig ner till dammen och där, under isen, ser hon en kvinna flyta förbi. Detta blir inledningen till ettmysterium som Mercy måste lösa för att befria sig själv och sin syster från fångenskapen i herrgården. Ingen fantastisk läsupplevelse, men spännande och mysigt. Jag tänker på den serie av "Mysrysare" jag och en kompis slukade på sommarloven när vi var barn. Gotisk miljö, 1800-tal, spetsklänningar, olycklig kärlek och dockor som väcks till liv.

Författarnas hemsidor:
Scott Westerfeld
Lene Kaaberbøl
Sarah Singleton

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Svensson sa...

Sitter och surfar i midsommarnatten. Er blogg verkar ha "det". Och apropå skräck så har jag några inlägg om det på min blogg, under etiketten "skräckens horreurer.

Kanske det går att länka? Jag provar:

http://lennart-svensson.blogspot.com/search/label/skrckens%20horreurer

Funkar inte länken, gå till bloggen genom att klicka på mitt namn.

Moa sa...

Tackar för berömmet. Din blogg var inte så dum den heller. :) Där fanns det läsning för hela sommaren! Skräck är kul. SF också. Ha det fint!