19 december 2012

Årsbästalistan 2012


Jag brukar inte skriva årsbästalistor men fick inspiration från en kompis så jag testar.  Det blev rätt deppigt, jag läser ju mycket böcker men så lite som jag är oh! Och ah! över när jag bläddrar i läsdagböckerna. Så nyårslöftet får bli, läsa bättre böcker! Måste ta till mig att livet är för kort för dåliga böcker!

Nåväl, här är böckerna jag oh!:ar och ah!: ar över när jag läser listorna.

Pojkarna av Jessica Schiefauer
Blonde av Joyce Carol Oates.

De här böckerna gav mig en kris i somras då jag hade semester i en stuga i Halland. Jag var gravid med vad jag trodde var en pojke och läste de här böckerna efter varandra. Allt kvinnohat! Önskar att jag kände att de här böckerna är orealistiska men det gör jag inte, jag känner dem i kroppen. Otroligt bra böcker!

I love you Viktoria Anderson Maja Hjertzell
Det här är en kapitelbok för yngre barn som jag inte minns supermycket av rent handkingsmässigt men som jag minns handlar om en tjej som mest vill vara ifred och som inte är den vanliga huvudpersonen i barnböcker. Påminner lite om Jag är jag av Emma Adbåge som också är bra och handlar om en tjej som inte är pippitypen som gillar att stå i centrum.


Att föda ett barn av Kristina Sandberg
Den här läser jag också som gravid i en sommarstuga. Den handlar om Maj som blir gravid på 30-talet i Örnsköldsvik. Det som fastnade mest var hennes utsatthet som kommen från en annan klass än sin mans familj. Och att hon trodde barnet skulle komma ur naveln hennes. Läste den här i cirkel på jobbet med mestadels äldre kvinnor som deltagare, fick mig att bli innerligt tacksam för att jag födde barn 2012.


Besatta av Elif Batuman
Så svårt att beskriva den här boken! Det är litteraturvetenskap, skrönor, dagbok. Det är hursomhelst oavbrutet underhållande oavsett om Elif beskriver sin hyresfru eller Tolstojs död.

 
Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken av Jonas Gardell
Det här är det bästa Gardell skrivit. Här passar temat ihop med det svulstiga språket och alla religiösa liknelser. Så om jag lägger undan debatten om boken och om Gardells tveksamma uttalanden (och fixeringen vid att alla som dog var vackra unga män) är det här en riktigt bra bok.

 
Änglarnas sorg av Jon Kalman Stefanson
Nyårslöfte: läsa mer av denne författare och njuta!

 
Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran
Den nya Isabel av Katherine Mansfield

Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

De här har jag skrivit kort om här

 Sfinx av Christine Falkenland

Det var längesen jag läste den här djupt obehagliga psykologiska skräckisen. Att den dessutom utspelar sig på de två platser jag var mest på i Göteborg då gjorde inte obehaget mindre.


Skräp av Mattias Hagberg

Det är både viktigt och jobbigt att läsa böcker om konsumtion och vad det gör med miljön. Speciellt när en samtidigt är mitt i en flytt och storköp på IKEA. Välskriven och viktig.


och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink

Det blir ännu svårare att läsa om något så vidrigt som förintelsen när författaren är så bra. Som min mamma sa "det är så roligt när en journalist kan skriva så skönlitterärt!" Att det bara är breven till Otto som finns bevarade är en fruktansvärd symbol för alla de liv som utplånades.


När jag levde i modern tid av Linda Grant

Orange prize-vinnare som handlar om de första åren av Israels existens. Lärde mig mycket av denna välskrivna roman. A good read helt enkelt!


Jag vet ingenting om dig av Titti Persson

Handlar om två trasiga unga killar som finner varandra och märker hur lika de är. Men tyvärr är det inte så enkelt som en skulle vilja. Hemskt sorglig men vacker roman om allt det sköra.


Analys av ett försvinnande av Hisham Matar

Älskade, älskade, älskade hans första bok Ingen i världen. Den här är också bra men på ett annat sätt. Vill läsa om snart för jag tror att det här är en bok som växer för varje läsning.


Bränt barn söker sig till elden av Cordelia Edwardson

En överlevares berättelse som samtidigt är något annat. Cordelia uppfostras som katolik och familjehemligheten att Cordelias far är jude uppdagas med nazisternas maktövertagande. Handlar mycket om den komplicerade relationen mellan Cordelia och hennes mor och boken är skriven på ett väldigt vackert språk.


Kärlekens linje av Alan Hollinghurst.

Vill du läsa något inte lika övertydligt som Gardells nya roman som handlar om AIDS? Läs då denna!


Berlin i krig av Roger Moorhouse

Moorhouse har genom brev, artiklar och intervjuer samlat ihop massor av fakta om hur det kunde vara att uppleva andra världskriget i Berlin. Älskar att läsa historia som utgår från människan på gatan. Välskriven och intressant.
 
Just nu håller jag på med Främlingens barn av Alan Hollinghurst och halvvägs kan jag säga att den helt klart hamnar på någon bästlista. Fast med lästakten jag har nu är det väl troligare att det blir på 2013-listan…

1 kommentar:

Titti sa...

Jag vet ingenting om dig är fin och sorglig, ja, därför är jag så glad över hur den slutade!