24 juli 2011

På Chesil Beach


En dam kom in på biblioteket och frågade om den här boken för ett tag sedan eftersom hon skulle ha den i sin bokklubb, hon mindes dock varken titel eller författare men däremot något med kiselsten. Det tog alltså ett litet tag att få fram rätt bok och efter det blev jag själv nyfiken på innehållet i Ian McEwans bok På Chesil Beach.

Det är en kortroman som utspelar sig under en och samma junikväll i Chesil Beach på den brittiska sydkusten i början på 60-talet. Där har det nygifta paret Edward och Florence precis fått in sin bröllopsmiddag på hotellrummet och förväntningen inför stunden efter dallrar i luften. För Edward som något oerhört efterlängtat men osäkert och för Florence som ett skräckslaget oundvikligt närmande. Det engelska sextiotalets början tränger på det unga paret med en samtidssyn av äktenskap, sexualitet och livsstil som är allt annat än den kommande frispråkiga rocksynen. Genom middagens tuggor, vågskvalpets kluckande, kyparnas närvaro och skymningens annalkande låter Ian läsaren få blickar tillbaka till parets uppväxt, deras möte och inledande förhållande. Orsaken till Florence panikartade rädsla för den sexuella debuten finns endast som en svag underton, och man kan ana ett förgripande men det kanske är upp till läsaren att dra sina egna slutsatser om detta. Genom parets tankar fångas samtiden om en danande social revolution och en tid som radikalt kom att bryta mot den äldre generationens moraluppfattningar. Jag är svag för böcker som liksom denna utspelar sig under en mycket kort tidsram men fångar hela livsöden och tidsrymder, liksom En enda man av Christopher Isherwood. Det är koncentrerat och briljant i en medryckande prosaisk stil.

4 kommentarer:

Moa sa...

Åh, jag älskar den här! Fick lite Oates-vibbar när jag läste den, i synnerhet Fallen. Där finns samma sex-skuld-skam-tema.

mind the book sa...

bra formulerat på slutet om livsöden och korta tidsrymder, koncentrerat och briljant.


chesil beach är relativt lättbesökt på riktigt! : )http://lasdagboken.blogdns.com/2009/index.php?entry=entry090831-224528

Anonym sa...

Jag tyckte väldigt mycket om denna. En av McEwans bästa enligt mig!

Jennie sa...

Ja, Moa det stämmer! Och så tyckte jag att det var roligt att läsa en vuxen oskuld bok, efter att ha läst så många oskuldstemaböcker inom ungdomslitteraturen.

Mind the book: Skulle gärna vilja sitta i en sån randig solstol och gå över bron. Kanske det är dit som vår bokcirkel ska åka till! Tänker ofta att det hade varit roligt att åka till de platser man läser om. OCH så är det ju alltid lite extra roligt att läsa böcker som utspelar sig på de platser man har en koppling till.

Bokklok: Vad har du läst mer? Hade varit roligt att få lite fler McEwan tips.