16 februari 2012

Ungdomsböcker 2011






Hos Barnens bibliotek kan man hitta listor på alla barn- och ungdomsböcker som är utgivna 2011. Här är min lista på de flesta av fjolårets lästa ungdomsböcker:
Bra lättlästa böcker:

Aldrig förlåt, Mårten Melin. Mycket tankeväckande, oväntad och kuslig berättelse. Melin må vara lite ojämn men när han lyckas är det magnifikt.

Gå ensam hem, Christina Wahldén. Som alltid aktuella ämnen inom tonårsskapet av Wahldén, här om att använda falskleg, bli kränkt och förföljd.

Om ni bara visste, Christina Wahldén. Om okunskap, rädsla och rasism.

Vi och dom, Bali Rai. Vit kille hamnar på svart skola på flykt undan sin misshandlande rasistiske pappa. Starkt och fångande som alltid av Bali Rai.

Mytiskt & övernaturligt:

Helena, Josephine Angelini. Temat mytiska väsen tycks aldrig sina och flerfaldiga böcker har utkommit sedan Twilight slog igenom. Historien är ofta densamma; ett väsen och den stora omöjliga kärleken. Här handlar det om grekiska gudar med superkrafter och en oövervinnerlig kärlek. Här är dock inte flickan försvarslös eftersom även hon har superpowers.

Cirkeln, Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren. Fjolårets mest hypade bok om gymnasieungdomar som upptäcker att de är häxor i Engelsfors. Inte så stark som jag hade tänkt mig men visst är den spännande.

Beastly, ett odjur, Alex Flinn. Modern tappning av Skönheten och odjuret. Språkligt är den en katastrof och det riktig skaver att läsa. Tror absolut att den har sina läsare ändå och kan anses spännande kring utseendefixering. Har filmatiserats men det verkar inte som att den kommer gå upp i Sverige utan släpps direkt på dvd.

Den vita katten, Holly Black. Boken handlar om berörare som genom att använda sina händer kan ändra känslor, förtränga minnen och döda. En bit in i boken blir det röriga mer begripligt och spännande. Den sticker ut lite i genren genom att ha en humoristisk black-noir underton och att inte ha huvudfokus på den stora oövervinnerliga kärleken. Omslaget vinner nog priset för årets fulaste.

Kärlek, mys och vardag:

Amandas bok, Katerina Janouch. Första boken av tre som handlar om unga flickors sexualitet. Bra tänkt med att blanda skönlitterärt med pedagogik men resultatet blev lite blekt tycker jag.

Välkommen hem, Johanna Lindbäck. Om vänskap och kärlek i feel good-realism som alltid i Lindbäcks böcker. Om att komma hem efter utlandsvistelse och att ha förändrats. Mysig men lite tom.

Flyga högt, Katarina von Bredow. Storyn känns igen från Tusen gånger starkare, med att påvisa de starka hierarkiska ordningarna i klassrummen, och visst behövs det men boken var inte så fångande i sig som Katarinas böcker brukar vara.

Fyra dagar, fyra nätter, Morgan Matson. Välskriven och charmig USA-roadtripberättelse om kärlek och relationer.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, Sara Ohlsson. Rättfram och gymnasiebra om att hitta sig själv och Kalmar sätts på kartan.

Kär i kärleken, Lina Forss. Sverigeliv blir utbytt mot Londonvardag. Kärleksjakt, familjeliv och vänskap i en rörig och aningen trist historia. Uppföljaren har precis kommit ut.

Lilla darling, Johanna Nilsson. Om känslor och kärlek men ovanligt blekt för att vara Johanna Nilsson.

Starka ämnen:

En bit av mig fattas, David Levithan. Tre ungdomar får komma till tals i boken kring den 11 september; vad de gjorde den dagen och tankarna efteråt. Lågmält, andandes och bra.

Hoppas, Åsa Anderberg Strollo. Om hemlöshet och utsatthet. Välskrivet och trovärdigt. Åsa har samarbetat med verksamheten Enter för research.

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, Christina Wahldén. Mörkt och brännande om att komma som ensamt flyktingbarn till Sverige.

Min systers dotter har många pappor, Christina Wahldén. Fortsättning på ovannämnda om att bära på traumatiska krigsminnen. Eländigt och brutalt men hoppfyllt. Som det brukar vara i Wahldéns böcker.

Jag vill bara att du gillar mig, Ingrid Olsson. Tio gymnasieelever får komma till tals i varsitt kapitel med sina tankar. Stilistiskt snyggt och bra.

Kasta syra, Monica Zak. Tunn bok med en oerhört stark historia som utspelar sig i Bangladesh kring flickan Marzia som får ansiktet förstört genom en syraattack, efter att hon och hennes familj har ratat en pojkes frieri. Om tiden efter attacken och att hitta tillbaka till livet igen.

Litterära:

Kapitulera omedelbart eller dö, Sanne Näsling. Litterärt spännande och innovativt om vänskapen mellan Mary och Lovely. Dock tog det litterärt experimentella över själva historien. Men kul med något som sticker ut.

Humor och värme:
Min pappa är snäll och min mamma är utlänning, Emmy Abrahamson. Varm och humoristisk debut om kulturkrockar. Jag skrattade högt boken igenom.

Hitta Violet Park, Jenny Valentine. Den här gillade jag mycket. Historien är finurligt listig och ömt humoristisk om Lucas som försöker finna vems aska som hamnat i en urna på en taxistation, trådar som leder fram till hans egna försvunne pappa.

Svikande och döda föräldrar:

Under trottoaren, Glaser Pernilla. Bok och bloggprojekt där läsarna fick vara delaktiga i historien. Tre unga människor som är utanför samhället av olika skäl vars öden korsas. Rätt spännande men allt är rakt på utan omskrivningar vilket gör det lite platt.

Mitt perfekta liv, Sarah Dessen. Bokslukning om den stora förälskelsen, men också om att hitta sig själv och saknaden efter en bortgången förälder i sann Dessen-anda. Skön tonårsläsning.

Hej och tack för ingenting, Måns Gahrton. Kan inte definiera läsgruppen till den här boken, den känns för barnslig för högstadiet men för allvarsam för de yngre. Allvarlig underton i lättsam läsning där flera bitar inte känns trovärdiga alls. Märklig.

Hjärtat power off, Josefin Schygge. Sofie förlorar sin pappa och mamman väljer jobbet framför känslorna. Vilsen, övergiven och sökande hittar hon nya vänner och en flykt in i plåsterdrogen fentanyl. Det är mörkt, starkt och ärligt.

Juli, Tania Kjeldset. Mysig sommarbok om första kärleken med allvarlig underton om att leva med en alkoholiserad mamma, med skammen och hemligheten.

Fifteen love. Peter Barlach. Tredje fristående boken om John. Föräldrasaknad, tonårsskap, sexualitet, kärlek, sexuella fantasier, vänskap och konsekvensbrister. Tycker nog mer om den här i efterhand än under själva läsningen.

När jag vaknar finns du inte, Cat Patrick. Traumatiserande olycka leder till att sextonåriga London varje morgon vaknar som ett oskrivet blad. Det är aningen krångligt att försöka förstå den icke existerande logiken, men den är ändå välskriven, bitande och spännande.

Om konsekvenser:

Sanningen om Alice, Rebecca James. En thriller på temat hämnd som även klassats som vuxenbok. Spännande men inte så nervkittlande.

Splitter. Charles Benoit. Pratig och fartfylld high school historia. Aningen grabbig men bra om händelser som kan leda fram till katastrofala följder.

Språkresan, Mats Berggren. Pojkar, begynnande tonårsskap och om att dras in i handlingar som leder fram till val som leder fram till oanade konsekvenser.

Oskyldiga, Anne Cassidy. Spännande som alltid i Cassidys böcker. Och som alltid börjar de med slutet vilket gör det spännande.

Vem är du Johanna, Linn Hallberg. Ungdomsbok om hästar som utspelar sig på Island som handlar om att hitta sig själv och skapa relation med en frånvarande fader.

Mest minnesvärd:
Pojkarna, Jessica Schiefauer. Augustvinnare. Magisk realism om tre flickor som genom en växt förvandlas till pojkar. Om identitet, könsroller, vänskap och kärlek.

2011:
Hittar inget starkt tema för ungdomsboken 2011. Men några trådar var; flickors sexuella identitet, eller sexdebut som behandlades på ett rätt frigörande sätt, såsom t.ex. i Janouchs nya serie om tre tjejkompisars sexdebut, Moa Eriksson Sandbergs Söta pojkar är bara på låtsas och Sara Olssons bok Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Dystopierna har fortsatt, men där världen faller samman går ungdomarna ihop och styr upp överlevnadsstrategier. Hungerspelen går snart upp på bio. Monica Zak och Christina Wahldén håller fortfarande fanan högt vad gäller viktiga ämnen för ungdomar. Och så väntar jag med spänning på fler böcker av debutanterna Sara Olsson, Sanne Näsling och Emmy Abrahamsson.

3 kommentarer:

Lo sa...

Superbra tips! Tack! Jag mailar en länk till min dotter direkt =)
Lo

Anonym sa...

En helt förträfflig genomgång, härligt! Tack! Dessutom har vi så lika smak!

Lena Kjersén Edman

Jennie sa...

Lo- Kul att tipsen kommer till användning.

Lena - tack! Ikväll var Moa och jag på utbudskvällen (då alla de författare som samlas under litteraturveckan i göteborg presenterar sig kort på några minuter), det verkade inte som att Sara Olsson hade någon ny bok på gång, men hon sa att hon hoppades på en ny inom tio år.