18 juni 2011

Sommartips för mellanåldernJag har läst ett gäng böcker för mellanåldern. Jag och en kollega var i en fem/sexa och tipsade om bra böcker att läsa i sommar.Särskilt, fina Pensionat Vidablicks gåta av Katarina Genar, känns som en riktig sommarbok. Dessutom utspelar den sig under ett sommarlov. Jag gillade tonen hon hade i sin förra bok En hemlig vän, och redan där jämfördes hon med Maria Gripe. Och det är ingen tokig jämförelse alls tycker jag. Särskilt i den här boken tycker jag mig känna igen lite av spänningen från böcker som Agnes Cecilia, om hur nutiden möter mystiken från förr. Pensionat Vidablicks gåta handlar om Saga vars storasyster en dag bestämmer sig för att sticka till Köpenhamn. Hon berättar om det för Saga, som absolut inget får säga. Föräldrarna är oroliga och går helt upp i sökandet efter Bea, medan Saga känner sig bortglömd. Men en dag träffar hon en svart katt, som vill att hon ska följa honom. Han för henne till ett gammalt pensionat, Pensionat Vidablick. Väl där händer mystiska saker, men Saga känner att hon inte är ensam i huset... En riktigt fin och sommarryslig bok för 10-11 års åldern. Ett vackert språk och fina bilder.

Jag hade aldrig läst något av Mårten Sandén förut, och det var en rolig upplevelse. Någons hjälte handlar om Viktor Stenmark, en ganska vanlig och lite blyg kille. En nobody som han säger själv. Mest av allt drömmer han om snygga Linda Davidsson i 7 D. Viktor har också en hemlighet, han tycker om att trolla, men han vågar inte anmäla sig till skolans kabaré. Istället får han nöja sig med att trolla på barnkalas. Ett barnkalas han ska trolla på visar sig vara hos Linda Davidsson lillasyrra... Pinsamt! När han går därifrån tror Viktor att allt är kört, att nu är han bortgjord för alltid. Men på väg hem från barnkalaset råkar han utföra ett hjältedåd. Bara så där. Och snart pratar hela stan om den mystiska hjälten.... Den här boken är väldigt rolig, och den känns som lite som Sune-böckerna. Lite töntstämpel och pinsamt fnissiga situationer blandat med hjältedåd. Kanske börjar de roliga böckerna komma tillbaka lite grann, efter en intensiv fantasy-våg? Boken handlar också om att vilja synas men ändå inte.


Ingrid Olsson kommer med sin tredje bok om Linnéa och hennes kompis Vanessa. Boken heter Långt ifrån liten, och även här blir det en fnurra på tråden mellan de två bästisarna. Man känner själv igen hur det kunde vara på den här tiden, när vännerna betydde allt och det var mycket upp och ner. I den här boken ska Linnéa strax gå ur femman och börja sexan, i en ny skola tillsammans med högstadieelever. Det känns både spännande och läskigt. Linnéa känner sig både stor och liten på samma gång, och det är bokens tema. Linnéa vill inte gå till fritids längre, hon vill gå med Vanessa och de andra tjejerna in till stan. Men Linnéas föräldrar håller inte med, så Linnéa gör allt för att övertyga dem om att hon "långt ifrån liten". Jag gillar Ingrid Olssons böcker och tycker att hon är bra på att beskriva olika dilemma för den här åldersgruppen. Sen är omslagen också mycket fina.

Inga kommentarer: