30 juni 2011

De 50 första sidorna

En klok moster gav mig ett lästips: För att komma in i en bok ska man läsa de femtio första sidorna i ett svep. Sedan har man ett hum om handlingen och karaktärerna. Jag skulle vilja tillägga att man efter femtio sidor också bör kunna välja att lägga boken ifrån sig om den inte känns intressant. Jag har i alla fall kvickt tagit detta tips till mitt hjärta och läste en kväll femtio sidor i en bok jag velat läsa en tid.

Därför läser jag nu Siri Hustvedts The Summer Without Men med stort nöje. Jag har faktiskt försökt läsa den flera gånger tidigare men blivit avbruten och fått läsa om samma sida flera gånger, något som kan få mig att helt enkelt strunta i en bok och tro att den är "svårläst" när det egentligen handlar om att man behöver lite samlad lästid för att få kliva in i berättelsen ordentligt.

Hustvedts nya verkar mycket lovande, jag småsnyftar mig igenom den av någon anledning, kanske för att det handlar mycket om kvinnors förhållanden till varandra, döttrar, systrar, mödrar, väninnor. Jag tror dessutom att den här boken får sätta ribban för detta års semesterläsning: böcker på engelska!

3 kommentarer:

Frida sa...

Jag läste också nyligen The summer without men. Det är en bok jag verkligen, verkligen gillade. Så fin. Ska bli intressant att höra vad du tycker när du läst klart den!

mia sa...

Bra tips! I början av en bok brukar jag ofta läsa bara ett par sidor åt gången, och sen kommer jag inte riktigt in i boken förrän efter halva.

Moa sa...

Frida: Nu har jag läst klart och filar på ett inlägg. Mycket bra bok! Sentimental på ett bra sätt.

Mia: Jag brukar också läsa några sidor för att edan lägga ifrån mig boken och så blir det svårt att komma in i den nästa gång man försöker. Nej, 50-sidorsmodellen är det nya!