5 september 2014

In i mörkret


Det börjar med att Ashley Cordova, dotter till den berömde regissören Stanislas Cordova, tar livet av sig. Därefter vecklar berättelsen ut sig som en labyrint med många förgreningar. Vi följer journalisten Scott McGrath, vars karriär en gång ödelades när han letade efter sanningen om regissören Cordova, vars filmer rör sig i gränslandet mellan skräck och dokumentär och lämnar åskådaren förändrad för livet. Hans filmer är så mörka och skrämmande att de bara kan visas i hemlighet i slutna sällskap. Det har bildats ett sällskap av beundrare av Cordova, som kallar sig för cordoviter, och som driver en hemsida som man bara kommer åt om man är speciellt inbjuden.


Det är en helt egen värld som målas upp, ett mörkt och farligt New York med en hemlig undre värld, där vansinnet ständigt ligger på lur. Jakten på sanningen om Ashleys död, och hennes far, regissören som gått under jorden, leder allt djupare in i mörkret.

Jag älskade författaren Marisha Pessls första roman Fördjupade studier i katastroffysik, och jag älskar även den nya romanen Nattfilm som är som en total flykt från verkligheten, som att se en film och verkligen låta sig uppslukas. Det är mörkt, spännande, otäckt, roligt, underhållande, smart och överraskande.

Inga kommentarer: