28 november 2012

Låna böcker

Jag är rätt ofta på mitt lokala bibliotek nuför tiden. Jag har nu travar med böcker hemma eftersom jag inte hinner läsa och lämna tillbaka innan jag lånar nya. Men det känns ändå trevligt med bokhögar.

Dagens lån:

Johanna Lindbäck - Som om jag frågat  - tänkte hålla mig lite uppdaterad inom ungdomslitteraturen under ledigheten.
Alan Bennett - Snusk
Simone de Beauvoir - Brigitte Bardot och Lolitasyndromet
Mehmet Murat Somer - Profetmorden
 



9 november 2012

Novellernas tid

Som sagt så uppskattar jag högaktigt novell- och kortformatet just nu, så jag lånade på mig en hel hög av noveller, som jag lite slumpmässigt hittade på majornas bibliotek i hyllorna. För övrigt tycker jag att det är intressant att vara på andra sidan nu för tiden, att kliva in i låntagarvärlden; stå lite oförstående vid utlåningsapparaten, fnysa frustrerat över sega datorer som inte gör som man vill, försöka hitta någon att fråga efter en BRA bok (den värsta frågan jag vet när jag själv jobbar), och kliva ut lycklig över förhoppningsvis trevliga bokfynd att sätta tänderna i.

Så, i alla fall; detta kom jag ut med sist;

Kamelior och andra koreanska noveller av Kim Yu-jong (dog tydligen 29 år gammal, skrev ett 30-tal noveller "spirande sexualitet, hämningslös monolog, våld i hemmet...". Omslaget är bedrövligt fult och egentligen totalt olockande, så hade inte någon skyltat med den hade den helt gått mig förbi.

Det tomma huset av Charles Mungoshi. Nio berättelser ska leda mig genom "konflikter mellan tradition och modernitet som sätter sin prägel på både stort och smått i dagens Zimbabwe". Hade inte hittat denna heller om den inte stått uppställd så fint i en av hyllorna.

Och så plockade jag två ting på nyhetshyllan;
Åsa Ericsdotters Äktenskapsbrott lockade mig med sin prosatext
och
mer prosa
i Gift för nybörjare av Eiríkur Örn Norddahl. Gillade omslaget. Mer ambitiös textmassa än de andra.

Räknar redan nu med att vara sen med återlämningen.



8 november 2012

Ett inlägg som försvann i väntan på annat

 Hittade ett halvfärdigt inlägg som aldrig blev klart. Men vad är aktualitet egentligen? Så;


Utbudskvällen (27 mars 2012) under litteraturveckan, som årligen infaller under våren i Göteborg då en mängd författare och illustratörer från hela landet befinner sig i staden för att träffa barn, hölls i år på Röhska museet (dit nu Miini, avdelningen för pyttisar på stadsbiblioteket har flyttat in temporärt (?) under ombyggnaden. På bilden syns glada kollegor som äter SMÖRGÅSEN och väntar på att bänka sig. Som vanligt dinglar klockan när de få minuterna har gått, vilket stressar deltagarna, i alla fall de nya. De som varit med tidigare vet och har förberett sig. Förvånansvärt får man ut väldigt mycket på tre minuters presentation. Det brukar vara givande att gå på dessa kvällar. Det är alltid kul att ha lite mer med sig när man ska bokprata, små anekdoter som författarna själva berättat om sig eller om sina böcker.






4 november 2012

Pekisar

Vi är alla föräldrar, och en blivande, på bloggen nu. Inte annat än att det färgar av sig på läsandet, på det ena eller andra sättet. Jag har inte hunnit läsa så mycket för egen del under min föräldraledighet. Men pekböcker har vi hunnit med! Och särskilt nu avverkas de i en rask takt. Många turer till bibblan för att fylla på. Min dotter är snart 14 månader och tycker verkligen om böcker. Det är så häftigt nu när hon börjar prata lite och "läser" med i böckerna. Det är ju också en bra grej att ta till när det är tråkigt och smågnälligt. Här är några böcker som vi gillar:

Ellen och Olle sjunger-serien av Catarina Kruusval:
Först var jag lite skeptisk till de här "sångböckerna". Sjunga en bok, kan det vara nåt? Men det visade sig att dottern gillade dem skarpt. Det är mycket fina och roliga bilder till. Vi har läst Bä, bä vita lamm och Sockerbagaren.

Böckerna om de brokiga av Stina Wirsén:
Vi började med ganska tidigt, lite väl tidigt tror jag. (Och egentligen för att jag tycker de är så fina). Oj det verkar avancerat, sa bibliotekarien. Men de gillades från början. Särskilt roliga verkar Bang! och Oj! vara. Nya Sov! är också en favorit. Jag tror att det är en kombination av enkla naivistiska bilder och ett roligt, ofta lite överraskande språk med flera upprepningar.

Min första bok om tama djur av Fia Eliasson:
Det här är en riktig favorit. Det rimmar, det är fina lite grafiska bilder och framförallt så handlar det om djur! Min dotter kan inte få nog av olika djur och hur de låter verkar det som.

Böckerna om bäbis av Ann Forslind:
Böckerna om bäbis är fina. Vi har läst bl.a. Bäbis jobbar och Bäbis gnällig. Gillar när det är bild på ena sidan och text på den andra. Fina enkla bilder och lagom mycket text.

Ella leker inne av Linne Bie:
Även Ella leker inne verkar ha lagom mycket text för min dotters ålder. Känns som att det behövs lite mer nu än bara ett ord. Pedagogiskt upplägg där en sak presenteras, för att på nästa sida sättas i ett sammanhang. Upprepningar, tydliga bilder och skojiga ord.

2 november 2012

Mama want´s to read!

Jag väntar barn, just nu väldigt bokstavligt då jag gått över tiden. Under de här månaderna har nog den vanligaste kommentaren varit "läsa, haha, det kommer du inte hinna med! du får vara glad om du hinner se dig själv i spegeln. EN GÅNG I MÅNADEN!"
Det här har jag ju funderat mycket på, jag är en läsande människa, jag har svårt att förstå vem jag skulle vara om jag inte läste. Så har jag något annat som definierar mig, jag har extremt dåligt minne (skulle kunna läsa samma deckare om och om igen, minns ALDRIG slut på böcker t.ex).
Så, ett behov av att se om jag verkligen kommer att läsa INGENTING på TIO ÅR! och att komma ihåg det lilla jag får läst ledde fram till att jag vill blogga om det.
Så nu ska det bloggas om böckerna som kommer i min väg, oavsett om de blir utlästa eller inte.

Hittills på min föräldralediga tid med barn i magen har jag läst:

Vasadöttrarna av Karin Tegenborg Falkdalen:
Mycket faktaspäckad, ibland var det lätt att missa de viktigare delarna (som när huvudpersonen för kapitlet dör) eftersom allt skrevs i samma stil. Det jag lärde mig av den här boken är att det alltid är bra att ha några kvinnfolk en kan gifta bort till tyska furstar om en är kung eller vill bli kung. Boken visar också på att problemet med att ta upp bortglömda kvinnor genom historien är att de var ju bortglömda redan när de levde, det finns knappt några porträtt som säkert föreställer dem och det finns inte mycket som berättar om deras personligheter och viljor eftersom de inte förväntades ha några.

De sista tanterna av Fatima Bremmer
Trodde detta skulle vara en retrochick bok som romantiserade svunna tider allt var som naturligare och trevligare. Gött att upptäcka att det istället var en välskriven intervju och reportagebok som snarare tar avstamp i sociologin än i nostalgi för oss som inte var med.

Att möta förlossningssmärtan av Gudrun Abascal
Den bästa boken om att föda barn som jag läst, kunnig och absolut inte andlig vilket uppskattas. Jag vill inte att min förlossning ska vara något heligt och vackert, jag vill träffa den där personen som tycker mina revben är praktiska att ta stöd emot och jag vill helst inte få några större trauman så att jag inte vågar bli gravid igen. Den här boken hjälper mig förhoppningsvis med det.

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran
ROLIG BOK! Vad gött det är att vara bland vänner, det behövs när världen är skev, att bara få humma med, inte hålla med jämt men i grunden. Fick läsa stora delar i köket under sömnlösa nätter då jag väckte min sambo genom att skratta för högt.

Skit i mössan av Åsa erlandsson och Eva Thimgren
Bok som på ett lättsamt sätt tar upp de där barn- och föräldramyterna som finns och kastar dem i soptunnan. Med mitt kassa minne kommer jag nog på sin höjd komma ihåg ATT något är en myt men inte varför men det kanske räcker det med?

Människor som gått till överdrift av Kalle Lind
Ännu en bok som jag inte fick läsa i sängen pga att jag tydligen har ett irriterande skratt. Älskar Kalle Linds trams, det är precis min typ av trams. Och älskar att läsa om Tito Beltran! Visst det blir lite mycket ibland eftersom lustighet efter lustighet radas upp men det förlåter jag Kalle Lind då jag ibland skrattar så mycket att jag håller på att kvävas.

Stulet land av Lennart Lundmark
Jag har inte varit högre upp än Falun, Norrland är ett ord som inte säger mig så mycket. Men att inte veta något om vår ursprungsbefolkning är inte okej så därför läste jag den här boken om samerna och hur deras rättigheter sakta genom århundradena liksom bara försvann. Lennart Lundmark är en utmärkt ciceron, han är saklig och sätter in händelser i sina sammanhang. Han kör med den lågmålda stilen vilket är väldigt skönt, det är nästan som att han underdriver vilket gör att det han berättar blir så mycket mer drabbande. Hur många svenskar vet att vi fått hårda ifrågasättanden av t.ex FN för hur vi behandlar samerna och att vi inte ratificerat avtal som ska skydda dem som ursprungsfolk?

Den nya Isabel av Katherine Mansfield
Novell som gav mersmak, har inte läst något tidigare av Mansfield men gillade att jag som läsare bara kastades ner mitt i ett skeende och fick lämna scenen mitt i ett annat. som livet ju är.

Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald
Vad kan en säga om en sådan här klassiker? Jag tyckte om att läsa, blev fascinerad och underhållen, greppade inte symboliken förrän jag läste efterordet som förklarade en del av den. Blev nyfiken på författaren, vill gärna läsa mer om och av honom. och om hans fru!

Så,ganska bra början eller? Nu får vi se om det här blir de sista böckerna jag läser NÅGONSIN eller om det här med 0 lästid efter barn borde föras in under stor fet myt.